Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Прва жртва великог кашља у БиХ; Надлежни позивају на вакцинацију

Фото: Getty images

Извор: РТРС

Двоипомјесечна беба преминула је у Мостару од великог кашља или хрипавца.

Наиме, у БиХ је забиљежен један случај великог кашља или хрипавца и то у Херцеговачко-неретванском кантону, објавили су федерални медији.

Бактерија која изазива велики кашаљ потврђена је код новорођенчета, које је нажалост преминуло.

Двоипомјесечна беба није била вакцинисана, а имала је и других здравствених проблема.

Надлежни кажу да нема мјеста ширењу панике, али позивају на вакцинацију. У Хрватској има чак и епидемије великог кашља.

У Заводу за јавно здравство Херцеговачко-нереванског кантона потврдили су да је у Свеучилиној клиничкој болници Мостар прије десетак дана забиљежен случај заразне болести великог кашља или хрипавца код двопомјесечне бебе, преноси БХРТ.

– И поред свих мјера које су колеге с клинике за педијатрију подузеле, дијете је нажалост преминуло. Могу рећи да је дијете имало и неке друге здравствене проблеме, и могу вам рећи да дијете није било вакцинисано, да ли због тих болести или не, али то је период кад се прва доза за хрипавац даје у другоме мјесецу – рекао је Ениз Чолаковић, директор Завода за јавно здравство ХНК.

Велики кашаљ или хрипавац је изузетно заразна бактеријска инфекција дисајних путева, а најбоља превенција је редовно вакцинисање дјеце.

Хрипавац се преноси капљичним путем, а први симптоми јављају се након седам дана. Налик су прехлади. Љекари кажу да су најугоженија мала дјеца која нису потпуно развила имунитет и нису вакцинисана.

Посљедни пут хрипавац је на подручју ФБиХ забиљежен 2018. године, када су 93 особе биле заражене.

Апелује се на редовно вакцинисање дјеце како би се спријечила појава и ширење заразних болести, као што је то тренутно случај са хрипавцем у Хрватској.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com