Sun. Dec 10, 2023
ћирилица /латиница

Потврђена оптужница за злочине над српским цивилима у Високом

Извор: Срна

Суд БиХ потврдио је оптужницу против шест лица за злочине над српским цивилима на подручју Високог 1992. године, потврђено је из Тужилаштва БиХ за Бирн.

Из Тужилаштва је раније саопштено да су оптужени бивши припадници Општинског штаба Територијалне одбране, такозване Армије БиХ, Станице јавне безбједности и Војне полиције у Високом Зијад Кадрић, Хајрудин Халиловић, Асим Хамзић, Миралем Ченгић, Самир Селимовић и Амир Муртић.

На терет им се ставља да су од маја до краја 1992. године у логору у касарни “Ахмет Фетахагић” системски и континуирано вршили мучења, пљачке, физичко и психичко злостављање српских цивила међу којима су биле жене, дјеца и особе старије животне доби.

Према наводима оптужнице, у логору је око осам мјесеци било више стотина цивила са подручја Високог и околине који су држани без довољно хране, основних хигијенских услова, у неусловним и претрпаним просторијама, гдје су били подвргнути свакодневним злостављањима, премлаћивањима, мучењу, нечовјечном поступању, различитим облицима психичког и физичког злостављања, нарочито понижавајућим поступцима према затвореницима женског спола и малољетним особама.

Кадрић, како се наводи, умјесто да поступи у складу са својим дужностима и спријечи мучење и нечовјечно поступање, којих је био свјестан и знао за њих, није предузео мјере заштите чиме је омогућио другим оптуженима, као и осталим непознатим особама, континуирано и систематско злостављање жртава.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com