Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Подигнута оптужница за масакр у Младеновцу: За убицу траже 20 година затвора

Извор: Агенције

Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је данас оптужницу против Уроша Б (21), којем се на терет ставља да је 4. маја у селима Дубона и Мало Орашје убио девет, ранио 12 људи и покушао да убије још 20 људи.

Поред Уроша Б. на оптужници се налазе и његов отац Радиша Б., ујак Горан Г. и ујаков син Борис Г. из Крагујевца, наводи се у саопштењу тог Тужилаштва.

Предложено је да свим оптуженим лицима буде продужен притвор.

Уроша Б. оптужницом терете за кривична дјела тешко убиство у стицају са кривичним дјелима недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, отмица и неовлашћено коришћење туђег возила.

Његовом оцу Радиши Б. се ставља на терет кривично дјело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и тешко дјело против опште сигурности. Горан Г. и Борис Г. оптужени су за кривично дјело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Оптужница је предата Вишем суду у Смедереву на одлуку о потврђивању са приједлогом да се оптуженима продужи притвор.

С обзиром на то да Урош Б. у вријеме извршења кривичног дјела није имао навршену 21 годину њему није могуће изрећи казну доживотног затвора већ је највећа могућа казна 20 година, што је тужилаштво предложило у оптужници.

Тужилаштво је предложило и да се његов отац осуди на казну затвора од 20 година, док је за Горана Г. и Бориса Г. предложена казна затвора од по шест година.

Убиства

На основу прикупљених доказа у истрази, наводе у Тужилаштву, постоји оправдана сумња да је Урош Б. 4. маја 2023. године, око 22.20 часова, управљајући путничким возилом марке “мерцедес”, у ком је понио аутоматску пушку произвођача Застава, модел “М 70 АБ2, са механички уклоњеним фабричким бројем, пиштољ марке “Tokarev” ТТ-33, са неколико оквира муниције за аутоматску пушку и пиштољ, једну ручну бомбу М 52, једну ручну бомбу М 75 и једну кумулативну ручну бомбу М79, дошао код Споменика “Палих бораца” у селу
Мало Орашје, где је уочио групу млађих лица који су се дружили и слушали музику, након чега је без икаквог повода, са намјером да их лиши живота, изашао из возила и рафалном паљбом из наведене аутоматске пушке испалио више десетина пројектила у правцу оштећених лица, након чега је, када је испразнио оквир са муницијом, исти замијенио и наставио да пуца у оштећене, од којих је неке већ погодио и који су се налазили на земљи, којом приликом је на лицу мјеста лишио живота М.М, док су од задобијених повреда у здравственим установама преминули Н.С,Л.М, П.М. и малољетни Н.М. и А.М, сви из Малог Орашја – наводе из Тужилаштва.

Том приликом окривљени Урош Б. је ранио још четири особе, док је на још четири оштећена лица пуцао, али их је промашио.

Након тога, како је утврдила истрага, Урош Б. се возилом којим је дошао на лице мјеста, одвезао у село Дубона, која се налази на удаљености од неколико километра, гдје је уочио више лица који су предузимали радове на огради дворишта и са намјером да их лиши живота, изашао је из возила и из ватреног оружја – означеног пиштоља марке “Tokarev”, испалио више пројектила у правцу наведене групе лица, као и у још једног оштећеног који се налазио у непосредној близини, којом приликом их је погодио пројектилима, нанијевши им тешке тјелесне повреде.

-Окривљени Урош Б. се након тога, поново одвезао наведеним возилом недалеко одатле до ОШ “Момчило Живојиновић”, гдје је зауставио возило, ушао у двориште школе и том приликом, са намјером да их лиши живота, из наведене аутоматске пушке почео да пуца у правцу више лица која су се ту међусобно дружили, при чему је у оштећена лица, која је погодио, а који су се налазили на земљи, поново из непосредне близине пуцао, лишивши живота на лицу мјеста М.Л. и К.Л, који су брат и сестра, док је Д.Т. усљед задобијених рана убрзо преминуо – наводи се у саопштењу.

Том приликом окривљени Урош Б. је ранио још четири особе и нанио им тешке тјелесне повреде опасне по живот, испалио је и више пројектила у правцу још четири особе, али их је промашио.

Даље, како је то утврђено у истрази, бјежећи са лица мјеста, у селу Шепшин уочио је паркирано путничко возило, са кључем за стартовање у контакт брави и са истим се одвезао у близину наплатне рампе у Малом Пожаревцу, гдје је оставио возило, а пониео са собом двије ручне бомбе, да би затим, неопажено пришао до такси возила, које је чекало на наплатној рампи, гдје је, уз пријетњу активирања ручних бомби, принудио оштећеног возача да настави кретање возилом како би избјегао полицијске службенике, док је у возилу била путница, одакле су наставили кретање према мјесту у општини Уб, гдје је оштећена путница изашла из возила, а којој је запријетио да не смије ништа да пријави, а потом је наредио возачу такси возила да га одвезе до села Вињиште, на територији града Крагујевца, гдје је касније пронађен и лишен слободе од стране полицијских службеника, у пријеподневним часовима.

Истрагом је утврђено и да је Урош Б, у кући у којој је живио, неовлашћено држао већу количину оружја, дијелова за оружје и муницију.

Отац и ујак

Његовом оцу, Радиши Б. се ставља на терет да је извршио кривично дјело недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја у стицају са кривичним дјелом тешко дјело против опште сигурности.

Истрагом је утврђено да је окривљени Радиша Б. у кући у којој је живио, неовлашћено држао већу количину ватреног оружја, муниције и експлозивних материја и то један пиштољ, један револвер, 241 комада метака различитог калибра, црни барут у количини од укупно 854,38 грама, као и различите иј за оружје.

Поред овог, истом се ставља на терет да је неовлашћено набавио већу количину ватреног оружја, муниције и експлозивних средстава, између осталог и аутоматску пушку са механички уклоњеним фабричким бројем произвођача “Застава”, модел “М70 АБ2, пиштољ марке “Tokarev ТТ-33 “, као и муницију за наведено ватрено оружје, једну ручну бомбу М 52, једну ручну бомбу М 75 и једну кумулативну ручну бомбу М79, а потом је исту након куповине куће која се налази у Шепшину, тамо пренио и држао необјезбеђене на тавану куће, омогућивши тако свом сину окривљеном Урошу Б, коме је наведену кућу дао на коришћење, да дође у посјед овог наоружања и да га користи, вјежбајући пуцање из означене аутоматске пушке и пиштоља у подруму куће у џак пијеска. Ту аутоматску пушку, пиштољ и муницију је потом користио 4. маја у масакру.

Горан и Борис Г. из Крагујевца, оптужени су због постојања оправдане сумње да су извршили кривично дјело Ннедозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја, јер су у кући и помоћној просторији неовлашћено држали већу количину оружја, муниције и експлозивних средстава.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com