Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Пале: Усвојен ребаланс општинског буџета

Фото: Општина Пале

Извор: Срна

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су данас ребаланс овогодишњег буџета од 23.274.000 KМ који подразумијева повећање прихода за комуналне инфраструктурне пројекте на подручју ове локалне заједнице.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је ребаланс увећан за 1.238.000 KМ у односу на нацрт ребаланса, те су створени услови да се настави финансирање спортских и невладиних организација, подстицаји као и улагања у комуналне инфраструктурне пројекте.

“Усвајањем ребаланса даје се могућност да општина у наредна три мјесеца може завршавати одређене пројекте. Ту се највише односи на почетак изградње канализације за објекте на Јахорини”, изјавио је Југовић и додао да пројекти који не буду завршени ове биће настављени идуће године.

Фото: Општина Пале

Према његовим ријечима, на сједници Скупштине општине усвојен је и нацрт Демографске развојне стратегије на подручју општине Пале за период 2024-2030. године који ће бити изложен на јавну расправу како би сви грађани дали свој допринос и сугестије.

Југовић је поручио да су Пале једна од првих општина која је ушла у реализацију тог озбиљног документа с циљем да задржи младе на овим просторима и заустави тренд миграција.

“Општина Пале улаже у финасирање вртића, суфинансирање приватних вртића, у пронаталитетну политику од једнократних помоћи за прво, друго, треће и наредно дијете, у стипендије, вјештачке оплодње, па желимо да неко анализира и да ту имамо ефекте јер улагање мора да прати ефекат”, истакао је Југовић.

Фото: Општина Пале

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић рекао је да један од најважнијих докумената који су данас одборници усвојили односи се на демографску развојну стратегију и обухвата период од 2024-2030. године.

Он је додао да је тај стратешки документ израђивало Одјељење за привреду и друштвене дјелатности општине Пале у сарадњи са стручњацима, међу којима је и Стево Пашалић, некадашњи ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

“Документ треба да направи мапу пута којом ће се кретати руководство општине Пале и какве ће одлуке доносите у наредном периоду, како би задржали становништво на подручју локалне заједнице. Одлив становништва из општине тренутно није велики, али је зато право вријеме да се почнемо бавити овом материјом”, поручио је Стајчић.

Фото: Општина Пале

Он је рекао да су на сједници Скупштине чули и одређене приједлоге мјера који би требало да буду уврштени у стратегију, од јефтиних станова и субвенционисања првих квадрата за младе брачне парове.

Стајчић је позвао све одборнике и заинтересована лица да дају своје приједлоге у периоду јавног увида у документ, како би заједно могли креирати мјере.

Фото: Општина Пале
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com