Општина Соколац дио међународне заједнице за одрживи урбани развој

Извор: Филтер

Службеници Одјељења за локални развој општине Соколац Милијана Иванић и Младена Ерић биле су учесници догађаја “Renewable Energy Options on the Municipal Level” – Могућности за обновљиву енергију на локалном нивоу у организацији Connective Cities.

Овај догађај одржан у граду Тбилиси у Грузији од 10. до 12. октобра.

Циљ догађаја била је анализа изазова у домену обновљиве енергије и енергетске ефикасности у општинама и градовима, дефинисање могућих рјешења за будуће планирање и размјена искустава и знања међу учесницима.

Учествовали су представници општина Kаваја, Росковец , Тирана, Мостар, Соколац, Хамбург, Хони, Kутаиси, Поти, Сенаки, Тбилиси, Вани, Балти, Kишињев, Цетиње, те Институт за албанске општине и Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Републике Србије.

Основна идеја догађаја је да окупи градове и општине из региона Југоисточне Европе који се суочавају са изазовима у области обновљиве енергије и који су мотивисани да стекну знање и искуство у погледу обновљиве енергије и енергетске ефикасности.

За вријеме тродневног догађаја презентовани су примјери добре праксе и пројектне идеје које су припремиле општине. Представљени су фактори успеха, опције финансирања, потенцијал за трансфер знања, идентификовани су постојећи проблеми у општинама, као и потенцијална рјешења за ове проблеме.

Учесници су радили на идентификацији елемената пројектне идеје за коју ће се припремити сажетак пројекта – концепт нота “Development of sustainable financing concept for establishment and operation of the energy community project”.

Милијана Иванић носилац сарадње са њемачким Гизом на пројекту Заједнице обновљивих извора општине Соколац, каже да је учесницима пренијела искуства и проблеме који стоје на путу ка декарбонизацији и производњи зелене енергије.

“Ми смо изложили наша искуства, и активности које проводимо како бисмо повезали спортску дворану, зграде школа, те потенцијално и друге јавне објекте у заједницу обновљивих извора енергије. Ријеч је о постављању соларних панела на кров дворане те топлотних пумпи које ће производити типлотну енергију за поменуте објекте”, истакла је Иванићева.

Активности ће трајати наредних годину дана, а исход је израђена студија изводљивости за одабрану пројектну идеју са јасним моделима финансирања који ће бити примјењиви у успостављању и функционисању будућих пројеката заједница обновљиве енергије.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com