Mon. Dec 4, 2023
ћирилица /latinica

Nova Romanija kao slobodna poslovna zona; Bjelica od Vlade traži prenos vlasništva

Izvor: Filter

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica zatražio je od Vlade Republike Srpske prenos vlasništva nad preduzećem Nova Romanija a.d. Sokolac, te upoznao visoke zvaničnike Republike Srpske o namjerama  osnivanja Slobodne poslovne zone Nova Romanija-Sokolac. 

Poznato je da se u Sokocu nalazi Carinska ispostava, a da se u Srednjoškolskom centru “Sveti Vasilije Ostroški” đaci školuju za carinskog tehničara, kako bi carinski terminal i u budućnosti imao obrazovan kadar. Zbog toga je Opštinska uprava nedavno oštro i odlučno reagovala i odbacila bilo kakve priče o izmještanju carine iz Sokoca. A postojanje carine jedan je od aduta i za formiranje planirane slobodne poslovne zone u Sokocu.

Među ostalima su i razvijena drvna industrija, prozvođači prozora, vrata, podova, peleta, sanduka za namjensku industriju Srbije i druge, svi izvozno orjentisani i zainteresovani za osnivanje slobodne zone.

Osim sokolačkih, interes su iskazala i preduzeća iz šire regije, srpske kompanije koje planiraju ulaganja u Srpsku i BiH, ali i nekoliko stranih kompanija koje već investiraju u Sokolac te planiraju dodatna ulaganja.

Prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice prvi korak ka osnivanju planirane slobodne zone je da Vlada Republike Srpske prenese vlasništvo nad preduzećem „Nova Romanija“ a.d. Sokolac na opštinu Sokolac. 

„Sokolac i Republika Srpska trebaju slobodnu poslovnu zonu u Sokocu. Prostor na kojem se trenutno nalazi Nova Romanija a.d. je idealno mjesto za tu namjenu. Zbog toga smo se ponovo obratili i Vladi, ali i predsjedniku Republike Srpske”, rekao je Bjelica.

Dodao je da se Sokolac nalazi na važnom čvorištu puteva.

“Prostor Nove Romanije je ograđen, posjeduje kompletnu infastrukturu , uređene saobraćajnice, rasvjetu, optički kabl, toplotnu energiju, sopstvenu trafo stanicu, vodu, kanalizaciju, traku za isključenje sa magistralnog puta, kapiju, čuvara. Pored svega navedenog postoji mogućnost proširenja ove zone, budući da je opštinska zemlja naslonjena na ovu parcelu, te je pogodna za takozvane grinfild (greenfield) investicije“ istakao je Bjelica.

Sokolac u krugu Nove Romanije  posjeduje 2960 m2 gdje se nalazi gradska toplana, te 2542 m2 gdje je smješten Vatrogasni dom. 

Nakon prenošenja vlasništva uslijediće izrada elaborata o opravdanosti osnivanja slobodne zone, koji se prema riječima Bjelice već priprema. 

Vlada Republike Srpske daje saglasnost na osnivanje, a neophodno je i pribavljanje odluke Savjeta Ministara BiH i rješenja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Načelnik Sokoca smatra da je ovo najbolji i trajni način rješavanja  pitanja Nove Romanije u Sokocu  

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com