Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Наше руке могу спасити нечији живот

Извор: Филтер

Ученици и професори Средњошколског центра Источна Илиџа обиљежили су  Свјетски дан реанимације под мотом “Наше руке могу спасити нечији живот”.

“Поступак KПР (кардиопулмонална реанимација) и даље представља незобилазну радњу у функцији пружања прве помоћи и оживљавања особа којима је то потребно. Од изузетне је важности едукација свих људи у овој области јер је KПР поступак који се у хитним случајевима, прије доласка хитне помоћи и збрињавања пацијената од стране медицинског особља, најчешће изводи. Треба настојати да се што већи број људи различитог животног доба упозна са основним корацима KПР јер се свако од нас може наћи у ситуацији да има шансу да некоме спаси живот и помогне”, рекла је Јована Регоје, проф медицинске групе предмета у Средњошколском центру Источна Илиџа.

Наша два даха и 30 притисака некоме могу представљати другу шансу за живот, истиче Регојева.

“У свијету, познавање процедура KПР представља дио општег образовања, поред познавања употребе АЕД (аутоматског екстерног дефибрилатора)”.

Због свих наведених разлога о значају KПР, ученици медицинске школе под слоганом “Наше руке могу спасити нечији живот” и ове године настављају да шире свијест о важности познавања мјера оживаљавања, јер никад не знамо када и коме ће оне бити најпотребније, поручује Јована Регоје.

Ученице II 7 одјељења медицински техничар Ана Марковић и Елена Мијовић истичу да су поводом обиљежавања Свјетског дана кардиопулмоналне реанимације вршили едукацију великог броја грађана, како млађих тако и старијих.

“Посебно бисмо истакле да је велики број људи учествовао и одазвао се акцији едукације за постизање вјештина у кардиопулмунарној реанимацији. Највећу заинтересованост показали су нам малишани који су нас помно слушали и радили заједно са нама. Надамо се да ћемо и у будућности учествовати у сличним акцијама јер нам је посебно драго било преносити стечено знање”, поручиле су ученице.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com