Sun. Dec 10, 2023
ћирилица /латиница

Милена из Власенице у походу на врх Хималаја

Извор: Срна

Планинар власеничког Планинарско-еколошког друштва “Ацер” Милена Павловић кренула је као дио међународне експедиције у освајање Исланд пика, једног од најзахтјевнијих врхова Хималаја на 6.189 метара надморске висине.

Павловићева је рекла новинарима да би подухват требао да траје 21 или 22 дана, што зависи од временских услова, а завршни успон биће 14. дан.

Она је навела да су припреме за овај подухват трајале више од двије и по године, а подразумијевале су пењање у љетним и у зимским условима.

Према њеним ријечима, у љетним условима то је подразумијевало пењање по стијенама, а у зимским по ледењацима, у навезама.

Павловићева се нада да ће шесточлана експедиција успјети да на Исланд пику истакне заставе планинарских друштава.

Она је испричала да планинарима током успона велики проблем представља висинска болест без обзира на физичку спремност, те да у том случају вођа тима, ако установи да члан има озбиљне тегобе, прекида са експедицијом и спушта га на ниже висине да не би дошло до отока мозга или плућа будући да послије 5.000 метара располажу са тридесетак одсто кисеоника.

За планинара је, напоменула је Павловићева, најважније да без обзира на физичку спремност буде и психички стабилна особа.

Павловићева је рекла да се планинарењем почела бавити 2015. године и да своје планинарско друштво сматра породицом уз чију подршку је освојила бројне значајне врхове.

Предсједник Планинарско-еколошког друштва “Ацер” Драган Илић рекао је да Павловићева представља вјероватно најбољег алпинисту међу женама у БиХ што су потврдили њени резултати из претходних година.

Павловићеву су јуче и испратили пут Непала, а Илић вјерује да ће успјети да оствари зацртани циљ и освоји успон на Хималаје.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com