Корисници Топлана неће плаћати октобарски рачун, у току реконструкција котловнице

Извор: Филтер

У току је реконструкција котловнице ”Топланa – ИНС” а.д. Источно Ново Сарајево за све три фазе – машинску, електро и грађевинску. Ово предузеће ускоро прелази на нови еколошки прихватљивији енергент – природни гас. Алтернативно гориво биће лож уље, само у случају нестанка основног енергента – природног гаса.

У саопштењу Топлана подсјећа се да је постојеће постројење старо 47 година, (војна котловница), и да су извршене велике припреме како би дошло до реализације овог пројекта.

“Овај пројекат је веома значајан за цијелу локалну заједницу, јер самом реконструкцијом повећавамо снагу котловнице на 20MW, како би наш град могао безбједно и сигурно даље да се шири у погледу централизације гријања и смањање CO2”, наводи се у саопштењу.

Из Топлана додају да су свјесни да је грејна сезона на помолу и да ће доћи до кашњења у испоруци  опреме која је специфична и која се увози, јер је нема на слободном тржишту (намјенска производња).

“Предвиђања су да ће и ”Топлане – ИНС” а.д. Источно Ново Сарајево касније почети грејну сезону која званично почиње 15. октобра”, наводи се у обавјештењу.

Потрошаче обавјештавају и то да се мјесец октобар 2023. године неће фактурисати, односно корисници неће добити октобарске рачуне јер топлотну енергију Топлане неће испоручити у октобру. Корисници ће бити ослобођени и дистрибутивних трошкова и трошкова испоручене топлотне енергије,

“Молимо Вас прије свега да разумијете значај овог енергетског пројекта, сигурности и безбиједности новог постројења, јер старо постројење чија је инсталисана снага сва била искориштена, више нисмо могли прикључивати нове кориснике, и није било могуће пружати услуге испоруке топлотне енергије на коју сте навикли. Поред тога постојао је проблем ремонта и одржавања постројења када су у питању резервни дијелови, јер фабрике за те дијелове не постоје више  од 30 година”, наводе из Топлана.

Цијена услуга за испоручену топлотну енергију за грејну сезону 2023/2024 годину се неће мијењати, остаје на прошлогодишњем нивоу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com