Sun. Dec 10, 2023
ћирилица /латиница

Кампањом „Буди сигма! Заустави/Пријави вршњачко насиље!“ против насиља међу ученицима

Фото: mup.vladars.net

Извор: Филтер

У првих девет мјесеци ове године у Српској је евидентирано 50 случајева вршњачког насиља. Вршњачко насиље је починило 75 малољетника (66 мушког и девет женског пола) над 63 малољетника. Међу малољетним починиоцима 27 су ученици основне, а 48 средње школе.

“У тим догађајима су три малољетника задобила теже, 38 лакше повреде повреде, 12 малољетника је претрпило психичку бол, четири су узнемиравана путем интернета, а код 11 малољетника су наступиле остале посљедице”, наводи се у подацима МУП-а.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује превентивну кампању под називом „Буди сигма! Заустави/Пријави вршњачко насиље!“ која је усмјерена ка ученицима основних и средњих школа са циљем спречавања вршњачког насиља.

Из МУП-а је саопштено да је примарни циљ кампање упознавање ученика основних и средњих школа на територији Републике Српске са појмом вршњачког насиља, начином испољавања насиља међу дјецом и младима, посљедицама које оставља на жртве насиља, као и подизање свијести грађана о значају благовременог откривања оваквих видова насиља.

“С обзиром на то да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске подржало реализацију програма „Брига о дјеци – заједничка одговорност и обавеза“, чији је иницијатор Републички педагошки завод Републике Српске, те да су полицијски службеници стални чланови школских мултисекторских тимова формираних у оквиру програма, кампања има за циљ и унапређење комуникације и сарадње са директорима школа и просвјетним радницима, родитељима и ученицима, како би се побољшало међусобно повјерење, благовремено уочили конкретни проблеми, идентификовали конфликтни појединци, а све са циљем спречавања ескалације вршњачког насиља”, саопштено је из МУП-а.

На предавањима, која ће бити организована у основним и средњим школама у Републици Српској, ученици ће се упознати и са процедурама шта да ураде и коме да се обрате у случају да постану жртва вршњачког насиља, као и шта да ураде ако имају сазнања да је неко други жртва вршњачког насиља.

Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовном сиситему  Републике Српске дефинисане су процедуре свих надлежних инсититција у случају поступања по пријавама вршњачког насиља.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com