Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo: Trenutno upisan 1.091 brucoš, najviše zainteresovanih za pravo i turizam

Izvor: Srna

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu danas počinje nastava u novoj akademskoj godini, trenutno je upisan 1.091 brucoš, a najviše zainteresovanih je za Pravni fakultet i Turizam i hotelijerstvo, izjavio je Srni prorektor za nastavu Vladimir Vladičić.

Vladičić je naveo da je ovo trenutni broj upisanih brucoša, jer određen broj stranih studenata još nije riješio pitanje vize, ali je izrazio uvjerenje da će i to biti pozitivno riješeno.

– Takođe, manji broj studenata koji studiraju na srpskom jeziku još nije izvršio upis, jer su bili ispod linije na željenim studijskim programima, pa im je ponuđen upis na drugim programima gdje ima slobodnog mjesta. Siguran sam da će i oni to riješiti i da će i time biti povećan broj upisanih studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu – rekao je Vladičić.


On je dodao da je prošle godine bilo upisano 1.083, a godinu ranije 1.062 brucoša, što govori o rastu broja upisanih studenata.

Vladičić je naveo da Pravni fakultet, kako odjeljenje u Bijeljini, tako i sjedište na Palama ima povećanje upisanih studenata za više od 40 odsto, a interesovanje je povećano i na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo na Ekonomskom fakultetu na Palama.

– To su dva studijska programa koja ove godine bilježe najveći rast upisanih studenata. Na nekim studijskim programima jeste slabije interesovanje, ali ne može se reći da je to neki specijalan slučaj, već kako i u okruženju, tako i kod nas je neko manje interesovanje za određene studijske programe, prije svega društveno-humanističkih nauka – rekao je Vladičić.

Kada je riječ o studijskim programima na stranim jezicima, Vladičić je naveo da su ove godine krenuli sa vokalno-instrumentalnim studijskim programom na Muzičkoj akademiji na ruskom jeziku.

– Upisana je prva grupa, nastava će se izvoditi u punom obimu i drago nam je što je taj studijski program na ruskom jeziku krenuo sa radom. Od ove godine kreće i studijski program Stomatologija na engleskom jeziku i tu imamo znatno interesovanje – rekao je Vladičić.

Što se tiče studijskih programa Elektrotehničkog fakulteta i izvođenja nastave na engleskom jeziku, Vladičić je naveo da je Univerzitet izvršio potrebnu proceduru i da su materijale uputili resornom ministarstvu.

– Riječ je o zahtjevu za izmjenu kvota za upis studenata i čekamo odgovor. Najvjerovatnije, realno je da će ti studijski programi krenuti od sljedeće akademske godine na engleskom jeziku – dodao je Vladičić.

Vladičić je rekao da je Mediciski fakultet upisao četvrtu generaciju stranih studenata za koji, kao i svake godine, vlada ogromno intersovanje.

– Ove godine će biti upisano oko 130 stranih studenata. Kada kažemo stranih studenata, ne mislimo na studente iz okruženja, već se radi o studentima iz svih dijelova svijeta, evropskih zemalja, iz Azije, čak imamo i nekoliko studenata iz Afrike – dodao je Vladičić.

Vladičić je još jednom ponovio da je sve spremno za početak nove akademske godine, naglasivši da Univerzitet u Istočnom Sarajevu godinama unazad radi i na kadrovskom i na infrastrukturnom jačanju, te da su svake godine ta dva pitanja sve bolje riješena.

On je naveo da oko 80 odsto domaćih profesora izvodi nastavu na Univerzitetu, a imaju i oko 20 odsto gostujućih, što vide kao mogućnost da eminentni stručnjaci sa drugih univerziteta dolaze i nude kvalitetno znanje.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com