Источно Ново Сарајево: Нацртом ребаланса буџет увећан за више од седам милиона КМ

Извор: Срна

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је на данашњој сједници Нацрт ребаланса буџета у износу од 23.473.000 KМ, што је за око седам и по милиона марака више у односу на планирани буџет од 15.978.500 KМ.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић истакао је да је до повећања буџета за око 3,5 милиона KМ дошло због повећаних прихода и за четири милиона KМ кредитних средстава која су намјењена за изградњу базена.

Фото: РТВИС

Катић је нагласио да је данас усвојен и извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци у којем је остварен суфицит од нешто више од 2.000.000 KМ.

Он је рекао да је то резултат доброг планирања трошкова и расхода, као и добре наплате свих планираних прихода.

“Оствареним добрим пореским приходима, приходима на порез на непокретности и неким претходним активностима у овој години имаћемо највећи буџет који ће донијети и бенефите нашим суграђанима”, рекао је Kатић новинарима.

Према његовим ријечима, Нацртом ребаланса буџета планирано је повећање средстава за пронаталитетну политику, тако да ће сада свака мајка за прво рођено дијете умјесто 100 KМ добијати 200 KМ, друго дијете 300 KМ, треће 400 KМ, а четврто и свако сљедеће по 1.000 KМ.

“Желимо да наградимо мајке и родитеље који се одлуче да имају четворо и више дјеце”, рекао је он и додао да ће сада свака мајка која има четворо и више дјеце мјесечно добијати 200 KМ, умјесто досадашњих 150 KМ.

Он је нагласио да су ребалансом буџета повећана и средства за студентске стипендије које ће сада износити 150 KМ, а општина ће, као и до сада, стипендирати 120 студената.

Повећана су и средства за Центар за социјални рад за 200.000 KМ, као и заједницама етажних власника за 35.000 KМ.

Планирано је и повећање средства за “Топлану” која у овом мјесецу неће слати рачуне корисницима јер ће грејна сезона почети са закашњењем од 15 дана због реконструкције и изградње нове Топлане.

Фото: РТВИС

Kатић каже да ће и Дому здравља, поред већи уплаћених 30.000 KМ бити додатно уплаћено још око 100.000, за реконструкцију улица је планирано више од 600.000 KМ, а за изградњу санкалишта биће издвојено 150.000 KМ.

Он је напоменуо да су планирана и повећања плата запосленим у Центру за социјални рад, Kултурном центру, Вртићу “Патријарх Павле”.

“Овај Ребаланс буџета је добар по износу прихода који ће се остварити до краја године, али и оних бенефита које ће имати наши суграђани”, истакао је Kатић.

Скупштина је на данашњој сједници усвојила извјештај о раду Предшколске установе “Патријарх Павле” и информацију о учењу и владању ученика основних и Средње школе на подручју ове локалне заједнице на крају другог полугодишта 2022./2023. године.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com