Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Izgraditi pristupačno okruženje za osobe sa invaliditetom

Izvor: Srna

Većina objekata u Istočnom Sarajevu samo je djelimično pristupačna osobama sa invaliditetom, rezultati su analize u okviru projekta “Akses”.

Analizom je bilo obuhvaćeno 19 javnih objekata i površina na prostoru Istočnog Sarajeva, a rezultati ukazuju da nema objekata koji su u potpunosti prilagođeni ovoj populaciji, te da su potrebna dodatna ulaganja u izgradnju pristupačnog okruženja, saopšteno je iz “Karitasa BiH” koji je organizovao prezentaciju ovih podataka.

“Dominantan problem predstavlja nedostatak taktilnih traka i zvučnih semafora, koji bi slijepim i slabovidim osobama omogućili lakše kretanje i snalaženje u prostoru, kao i adekvatno obilježenih parking mjesta za osobe sa invaliditetom”, navodi se u saopštenju.

Iz “Karitasa BiH” ističu da najveći problem predstavlja nepristupačnost javnih institucija za osobe sa invaliditetom i da bi one trebale što prije da im se prilagode.

Javnom prezentacijom rezultata o pristupačnosti lokalnih zajednica za osobe sa invaliditetom, koja je održana juče u Istočnom Sarajevu, finalizovano je prikazivanje rezultata analize o pristupačnosti u BiH.

Projektom “Akses”, koji se realizuje uz finansijsku podršku Ambasade SAD, “Karitas BiH” nastoji dati doprinos u procesu podizanja svijesti o značaju pristupačnosti za osobe sa invaliditetom i njenom poboljšanju u 15 lokalnih zajednica u BiH.

Zainteresovanost za temu pristupačnosti za osobe sa invaliditetom pokazali su predstavnici opštinskih uprava, javnih ustanova i službi, te predstavnici lokalnih organizacija osoba sa invaliditetom.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com