Изградити приступачно окружење за особе са инвалидитетом

Извор: Срна

Већина објеката у Источном Сарајеву само је дјелимично приступачна особама са инвалидитетом, резултати су анализе у оквиру пројекта “Аксес”.

Анализом је било обухваћено 19 јавних објеката и површина на простору Источног Сарајева, а резултати указују да нема објеката који су у потпуности прилагођени овој популацији, те да су потребна додатна улагања у изградњу приступачног окружења, саопштено је из “Каритаса БиХ” који је организовао презентацију ових података.

“Доминантан проблем представља недостатак тактилних трака и звучних семафора, који би слијепим и слабовидим особама омогућили лакше кретање и сналажење у простору, као и адекватно обиљежених паркинг мјеста за особе са инвалидитетом”, наводи се у саопштењу.

Из “Каритаса БиХ” истичу да највећи проблем представља неприступачност јавних институција за особе са инвалидитетом и да би оне требале што прије да им се прилагоде.

Јавном презентацијом резултата о приступачности локалних заједница за особе са инвалидитетом, која је одржана јуче у Источном Сарајеву, финализовано је приказивање резултата анализе о приступачности у БиХ.

Пројектом “Аксес”, који се реализује уз финансијску подршку Амбасаде САД, “Каритас БиХ” настоји дати допринос у процесу подизања свијести о значају приступачности за особе са инвалидитетом и њеном побољшању у 15 локалних заједница у БиХ.

Заинтересованост за тему приступачности за особе са инвалидитетом показали су представници општинских управа, јавних установа и служби, те представници локалних организација особа са инвалидитетом.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com