Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Zločin u Čaklama – jedan od najtežih dana

Izvor: Srna

Članovi opštinske Boračke organizacije “Ilidžanski borac” obilježili su danas 29 godina od mučkog ubistva 21 borca Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske u tada demilitarizovanoj zoni, u mjestu Čakle na području federalne opštine Trnovo.

Tim povodom služen je parastos u Crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima, nakon čega su prislužene svijeće i položeno cvijeće na mjestu zločina u Čaklama.

Predsjednik “Ilidžanskog borca” Goran Šehovac rekao je da je zločin u Čaklama jedan od težih dana kada je u pitanju Trnovo i Srpska Ilidža.

“Na današnji dan su uz pomoć međunarodne zajednice pobijeni naši najmiliji. To je bio pozadinski dio, a ne borbena jedinica. Za ovaj zločin niko nije odgovarao, ni od predstavnika međunarodne zajednice, ni od ljudi koji su propustili te zločince. To je sramota za međunarodnu zajednicu, ali i Sud i Tužilaštvo BiH”, naglasio je Šehovac.

On je podsjetio i da su među ubijenima bile i mlade djevojke iz saniteta.

Predsjednik Predsjedništva ove boračke organizacije Saša Škobo izrazio je žaljenje što sa federalnom stranom nikada nije postignut dogovor oko postavljanja spomen-obilježja na mjestu zločina, navodeći da je prošle godine bilo pozitivnih koraka, koji su ostali bez uspjeha.

Muslimanske snage su 6. oktobra 1994. godine, prošavši kroz demilitarizovanu zonu pod kontrolom mirovnih snaga UN u blizini Sarajeva, ubile 21 borca Vojske Republike Srpske.

Zločin je izvršen na prevaru jer su muslimanske snage tada, uz pomoć Unprofora, prekršile primirje i 6. oktobra 1994. godine oko 5.00 časova ujutro napale šator u kojem se nalazilo komandno odjeljenje, inženjerija i sanitetsko osoblje.

Ubijeni su pripadnici Vojske Republike Srpske iz Trnova i Istočne Ilidže, a za taj zločin niko nikada nije odgovarao.

Tog dana ubijeni su Risto Anđić, Radmila i Tanja Bjelica, Nenad i Stojanka Golijanin, Slavko Kenjić, Momčilo Krstović, Branko Milić, Momir Minić, Slaviša i Goran Močević, Pero Pavlović, Velimir Popović i Mirko Samardžija.

Ubijeni su i Ranko Samardžić, Vaso Sikima, Nikola Sikimić, Aleksandar Vidaković, Svetozar Šešlija, Žarko Đogić i Đuro Čančar.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com