Додик: Чисто политички процес, нејасно како суде и туже

Извор: Срна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је против њега покренут чисто политички процес без икакве правне основе, у којем се желе обрачунати са Српском и са њим као предсједником.

“Бранићу се овдје као предсједник Републике. У Суду су истакнуте двије заставе – БиХ и Федерације БиХ, а нема заставе Републике Српске”, рекао је Додик новинарима након изјашњавања на рочишту и изласка из Суда БиХ.

Он је рекао да је добио оптужницу на латиници, а да је тражио да буде на ћирилици.

Додик је рекао да је оптужница неразумљива јер је на бази чињенице да Kристијан Шмит проглашава законе и да свако ко не поштује његово недјело може у затвор.

“Странац је наметнуо одређене акте и као нигдје у свијету рекао да се, ако се оно што он каже и учини не поштује – иде у затвор. Први сам који је по томе основу овдје доведен”, нагласио је Додик.

Он је рекао да је Суд БиХ неуставан и тиме и нелегалан.

Додик је изјавио да у Уставу БиХ нигдје не пише да БиХ има Суд и Тужилаштво, те да није разумио на чему је тако нелегално и неуставно Тужилаштво засновало оптужницу против њега.

“Не могу да вјерујем да у Тужилаштву и Суду тако заснованом сједе правници који игноришу чињеницу да се у Уставу БиХ каже да једино законодавну активност у БиХ спроводи Парламентарна скупштина и нико више”, рекао је Додик новинарима по изласку из Суда БиХ на којем је одржано рочиште о изјашњењу о кривици по тужби против њега.

Додик је истакао да је немогуће да Тужилаштво и Суд прихватају одлуке Kристијана Шмита, неовлаштеног странца којег није именовао Савјет безбједности УН.

“Ово је политички процес у којем се жели обрачунати са Републиком Српском и са мном као њеним предсједником, зато што сам поштујући Устав Републике Српске потписао указ о проглашењу закона који је прошао укупну процедуру у Народној скупштини“, рекао је Додик.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com