Sun. Dec 10, 2023
ћирилица /латиница

Данас је Томиндан

Извор: Глас Српске

Српска православна црква (СПЦ) прославља данас Светог апостола Тому, празник у народу познат као Томиндан.

Свети апостол Тома, кога још називају Невјерни Тома био је један од дванаесторице првоапостола Христових.

Једини је међу апостолима који није крио своју сумњу у Васкрсење Христово. Кроз ту његову невјерицу, због које је и назван Невјерни Тома, хришћанство је добило потврду тог чудесног догађаја.


Рођен је у галилејском граду Панеаде.

Ширио је хришћанство у Палестини, а потом у Персији и Индији, гдје је усмрћен копљима. Тамо је установио цркву и поставио свештенике и епископе. Многи људи су тамо прихватили хришћанску вјеру слиједећи га.

Свети Тома прославио се за живота многим чудесима.

Мошти су му у четвртом вијеку пренесене у град Едесу, а потом у Цариград.

Томиндан многе породице у Републици Српској и Србији прослављају као крсну славу.

У српском народу, у сушном периоду, Светом Томи се упућују молитве, јер овај светац „чува печат од облака” и доноси драгоцјену кишу.

Био је вјешт дрводјеља, па га као еснафску славу прослављају дрводјеље, бачвари, колари, столари, ужари, дунђери, бунарџије, калдрмџије и зидари.

У неким крајевима вјерује се да штити од вукова.

Према народном вјеровању, данас се никуд не иде. Каже се: “Свети Тома, сједи дома”. Како данас људи иду на посао и имају друге обавезе обичај је да се бар вече проведе у кући, у породичном кругу. Вјерује се да то доноси жељени мир, срећу и породично благостање.

Празник Светог Томе није уписан црвеним словом у црквеном календару.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com