Гориво јефтиније од сљедеће седмице

Извор: Глас Српске

Цијене горива на бензинским пумпама у Републици Српској, требало би током наредне седмице, можда већ почетком, да појефтине у просјеку од пет, па до чак 15 фенинга, у зависности од врсте нафтног деривата.

Истакао је ово за “Глас Српске” предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске Ђорђе Савић, наводећи да би према тренутним рачуницама дизел требао бити јефтини у просјеку од пет до десет фенинга, а бензин од десет до 15.

– На свјетским тржиштима је у посљедње вријеме дошло до значајног пада цијене сирове нафте, са 95 на 84 долара и наши домаћи диструбутери су након три, четири дана, дошли у ситуацију да сада могу и наниже да коригују своје цијене. Реаговали су чим су били у прилици – објаснио је Савић.

Наводи и да је набавна малопродајна цијена горива, дизела, прије нешто мање од десет дана коштала чак 3,05 марака, али и да су нове цијене сирове нафте у међувремену забиљежиле највећи седмични пад од марта ове године. До истог је дошло након извјештаја о великом повећању залиха бензина и слабој потражњи у комбинацији с распродајом тржишта обвезница, што је промијенило расположење на нафтним тржиштима.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com