Sun. Dec 10, 2023
ћирилица /латиница

Гледао сам “Хероје Халијарда”

Аутор: Жељко Стојановић

Руку под руку документовано корачају алејом истине, а дрзнули су се да постоје, да се о њима прича, пише и сада филмује. “Равна гора”, “Дара из Јасеновца”, “Олуја”, “Хероји Халијарда”…Жуљају. Сметају “монополистима истине”, “изабраној касти ексклузивних стваралаца, тумача и чувара историје”.

Та кинематографска остварења су ето “ревизија, “пропаганда” јер о тим догађајима Срби морају ћутати. “Рехабилитација четништва”, “политички наручени филм”, пежоративно “филмови за хомогенизацију и помирење Срба”?! Ко нам то замјера помирење, хомогенизацију и ко нам тиме као жели добро? Или како то у “Херојима” рече, америчким орденом Легије заслуга одликовани, ђенерал: “Мисле Енглези да се ми отпозади закопчавамо”.

Нећу о сценарију, режији, игри глумаца, продукцији, постпродукцији. Не може се негативно генерализовати али добронамјерних примједби има различитих од човјека до човјека. Могло је боље.

Вратимо се у ону алеју. Зашто нам је толико требало да њом кренемо, чему толико изнутра и нарочито спољашњих напада лажима док је пролазимо? Судбина “Равне горе”, “Даре”, “Олује”, “Хероја Халијарда” сјенчи и персонификује трајекторијум кретања српског народа кроз његову новију историју. Ништа ново. Атаци, пријетње су потврда да ступамо оном “алејом” која нас води истини, самопоштовању, самоспознаји, спаљивању илузија, јединству, снази…

Зато “Равна горо”, “”Даро из Јасеновца”, “Олујо”, “Хероји Халијарда” корачајте поносно и усправно са заставама истине. И свечаним стројевим кораком нека се боље чује, види, нека се и задрхти од пројаве затомљене истине. Радоше Бајићу (“Хероји” и “Равна гора”), Предраже Антонијевићу (“Дара”), Милоше Радуновићу (“Олуја”) руку под руку, без амнестирања и стигматизације било кога или било чега, газите филмовима анестезију наметнутих фалсификата и предрасуда за радост Христа и истине, на понос свога народа, због дуга прецима и к знању потомцима. Било вас више!


Мишљења и ставови објављени у рубрици “Kолумне” су искључиво лични ставови аутора текстова и не одражавају ставове редакције портала.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com