Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Ćosić: U zastavi iskazano jedinstvo naroda

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je Srni da je veoma bitno da se obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na dostojanstven, lijep način i da se ukaže da je kroz zastavu i formirano srpsko jedinstvo.

“Na zastavi Republike Srpske samo nedostaje grb Nemanjića. Mi bismo ga stavili, ali u ovoj zemlji /BiH/ kakva jeste, grb Nemanjića se smatra uvredljivim za neke druge narode. Iako, pod tim Nemanjićima je živio narod iz kojeg su nastali drugi. To je jedinstvo iskazano u našoj zastavi, jedinstvo iskazano kroz pripadnost našeg naroda jednoj vjeri, jednoj religiji. Nije religija ta koja treba da nas razdvoji i predodredi”, ukazao je Ćosić.

On je naveo da su Srbi pravoslavi narod koji najvećim dijelom pripada Republici Srpskoj i Srbiji.

“Međutim, i drugi narodi na ovom području nemaju nikakav problem da stanu pod našu zastavu, jer mi toliko imamo godinama unazad iskustva i širok smo narod da možemo da prihvatimo sve pod našom zastavom”, rekao je Ćosić.

Ćosić je dodao da se ovaj praznik od nedavno slavi, ali definitivno povezuje srpsko jedinstvo, srpsku zastavu, a prije svega, srpski narod.

“Povezuje jedan narod u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori i svim srpskim zemljama”, rekao je Ćosić.

On je dodao da je planirano da se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježi na više različitih lokaliteta u Istočnom Sarajevu.

“Biće obilježen na Sokocu, a mi godinama, nedaleko od Istočnog Novog Sarajeva, na jednoj visinskoj kvoti ističemo zastavu Republike Srpske zajedno sa domicilnim stanovništvom, sa sugrađanima, na taj način obilježavamo taj dan”, dodao je Ćosić.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra. Na ovaj dan je 1918. godine počeo proboj Solunskog fronta.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com