Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /латиница

Ја сам Андреа. Српкиња. Дијете Источног Сарајева.

Фото: Фото Васке

Извор: Филтер/Мира Костовић

О нашем граду најљепше говоре и пишу његова дјеца. Они који су рођени у Источном Сарајеву, граду који ове године прославља 30. рођендан.

Поносних тридесет година града обиљежавају и ученици основних школа за које је Градска управа, поводом Дана и славе града – Светог Петра Дабробосанског, расписала конкурс о теми “Моје Источно Сарајево”.

Најбољи литерарни рад написала је Андреа Голубовић из Основне школе “Јован Дучић” Kасиндо, општина Источна Илиџа.

Прочитајте Андреин рад.

Моје Источно Сарајево

“Када би Источно Сарајево било књига ја је никада не бих испуштала из руку. Оно је моје, ту сам се родила, први пут удахнула ваздух и направила своје прве кораке. У Источном Сарајеву има нешто што је немогуће описати обичним ријечима и не постоји мјесто које волим више од њега.

Ја сам Андреа. Српкиња. Дијете Источног Сарајева. Ученица основне школе! Нисам још спремна да одлучујем за себе, да знам рећи шта ми мори мисли и лежи на срцу, али мислим да сам довољно зрела да осјећам. Сва моја сјећања, мила или не, у њедрима мог Источног Сарајева обликовала су ову младу особу у особу која постајем. Зато, пишем теби, мој граде, пишем у твоју част, пишем искрено и са пуно емоција.

Ти уздижеш основне људске вриједности и норме – морал, јединство и слободу. Из дана у дан растеш и ствараш простор како би био дом за све поштене и добронамјерне људе, јер желиш слушати громогласан смијех безбрижне дјеце и гледати задовољна, мирна и срећна лица старих. Исто тако знам да желиш уживати у задовољству успјеха нас младих. Твоји су те творци створили како би имао широк загрљај и огромно срце за све и како би могао вјечно трајати.

Желим да наши становници развију, воле и поштују себе, па ће онда вољети и тебе. Оно Источно Сарајево које је настало из пркоса Петра Кочића, господства Јована Дучића, из пјесничког заноса Алексе Шантића, из младалачког вапаја Бранка Ћопића, е то Источно Сарајево данас волим. Баш то Источно Сарајево поносно стоји све снажније и љепше. Оно је огледало нас самих. Ако се питате какво ће оно бити у будућности одговор ћете наћи у себи.

Странче, путниче, ако икада будеш пролазио овим путем сврати и увјери се у нашу гостољубивост, упознај људе широког осмијеха и отворене душе. Нека твоје срце задрхти када упознаш наше Источно Сарајево.

И зато сад, кренимо заједно у будућност, очувајмо оно што нам је свето и у аманет дато. Не дозволимо да нам Источно Сарајево буду само ријечи на папиру, ријечи из споменара, нека нам буде понос а ми се трудимо да и ми будемо понос нашег Источног Сарајева.

Андреа Голубовић IX-2 ОШ “Јован Дучић” Касиндо


Преузимање ауторских текстова дозвољено је уз навођење извора и линк ка оригиналном тексту. За преузимање већег дијела ауторског текста потребна је дозвола редакције портала.

Контакт citajfilter@gmail.com

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com