ФЗО финансира сет медицинских средстава за обољеле од булозне епидермолизе

Фото: ФЗО РС

Извор: Филтер

Управни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске данас је усвојио измјене Правилника о условима и поступку обезбјеђивања медицинских средстава којим ће ФЗО РС почети да финансира сет медицинских средстава за обољеле од булозне епидермолизе.

Овај сет садржи више од 20 ставки. Неке од њих су мекани силиконски завој непријањајући, пропусан; стерилна компреса од газе, ткана; нељепљиви повој за ране, пропусни; фластер у колуту; гел за заштиту, ублажавање бола, поспјешење зацјељивања оштећеног ткива усне шупљине; Тубифаст (жути, зелени, плави – 10 м).

Примјена овог права почиње осмог дана након објаве у Службеном гласнику РС о чему ће јавност бити информисана.

“Увођењем и финансирањем неопходних медицинских средстава омогућава се спрјечавање компликација изазваним инфекцијама и обезбјеђује се квалитетнији живот обољелих, јер лијек за булозну епидермолизу не постоји, а лијечење је искључиво симптоматско које подразумијева свакодневну његу рана и превијања”, саопштено је из Фонда.

Уврштавањем поменутог сета на Листу медицинских средстава системски се рјешава једно од важних питања за обољеле од булозне еидермолизе, јер раније овај потрошни материјал није био ни на једној листи коју финансира ФЗО РС.

Будући да су обољели од ове болести ослобођени плаћања партиципације за све што спада у обавезно здравствено осигурање и овај сет медицинских средстава ће у потпуности финансирати ФЗО РС.

“Иначе, поменутим правилником предвиђено је да ова медицинска средства за обољеле од булозне епидермолизе предлаже љекар специјалиста -дерматовенеролог који издаје и налог, а на основу приједлога и налога ФЗО РС доноси рјешење. Налог Фонд овјерава за тромјесечне потребе, а реализују се у апотекама. Дакле, рјешење Фонда је потребно само први пут, односно приликом првом одобравања права, а касније осигураници остварују ово право овјером налога у ФЗО РС који предлаже поменути специјалиста”, наводи се у саопштењу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com