Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

ФЗО: Након уплате доприноса, осигурање важи два мјесеца

Извор: Срна

Фонд здравственог осигурања Републике Српске раднику одобрава право на осигурање два мјесеца од посљедње уплате доприноса, под условом да послодавац редовно измирује своје законске обавезе, речено је у ФЗО.

У ФЗО истичу да када, на примјер, послодавац уплати доприносе за августовску плату, осигураник је здравствено осигуран до краја октобра.

– Дакле, из мјесеца у мјесец како се уплаћује допринос, тако се продужава и осигурање и радници га имају у континуитету, без прекида. То значи да послодавци имају довољно времена да измире своје законске обавезе и да не чекају посљедњи час науштрб радника које је своје доприносе зарадио – наводе у Фонду.

Међутим, истиче се, у пракси се управо то дешава, да послодавци чекају посљедњи моменат како би уплатили доприносе.

– У правилу, сада би требало да се уплаћују доприноси за август, а већином се плаћају тек за јул, а и са тим уплатама се касни јер се чека посљедњи дан у мјесецу или чак почетак наредног мјесеца, и онда се у пракси дешавају проблеми са осигурањем – кажу у Фонду.

У ФЗО наглашавају да је разлог зашто се често почетком мјесеца јавља вакуум и грађани немају осигурање јесте тај што послодавци неблаговремено измирују своје обавезе.

– Закон о доприносима Републике Српске је јасан, обавеза уплате доприноса настаје оног момента када се исплати плата и да послодавци уплаћују доприносе када исплаћују и плату не би било никаквих проблема и радници би континуирано имали осигурање – наводе у Фонду за Срну.

Из Фонда подсјећају да је Законом о доприносима прецизирано да обавезе по основу доприноса настају оног момента када се и исплати плата радницима за мјесец који је пријавио, што значи да је послодавац дужан да приликом исплате плате, уплати и доприносе или евентуално до краја мјесеца од момента када је уплатио плату.

Исто тако закон је дефинисао да у случају да послодавац уопште не исплати плату за мјесец који је пријавио, дужан је да у року од 60 дана уплати доприносе.

ФЗО је путем своје интернет странице у линку “Е сервис” омогућио грађанима да у сваком тренутку могу да провјере свој статус осигурања, односно да ли се за њих уплаћују доприноси.

То је, како се наводи, управо омогућено како би се радници правовремено информисали у вези свог здравственог осигурања и да у случају негативног статуса осигурања код свог послодавца провјере о чему се ради.

– Свима у друштву би требало да буде заједнички интерес да се поштују законске обавезе, а не да се благонаклоно односимо према неплаћању доприноса и да се истовремено од Фонда очекује да крши Закон и финансира здравствену заштиту и неосигураних грађана и то из прихода оних који су доприносе уредно плаћали – наглашавају у ФЗО.

Из Фонда су истакли да сваки радник коме послодавац не уплаћује доприносе које је зарадио, што је кривично дјело, то може да пријави надлежним органима, као и Пореској управи у чијој је надлежности контрола и наплата доприноса.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com