Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

U subotu osveštanje novoizgrađenog Spomen-obilježja na Trebeviću

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, služiće pomen i osveštati novoizgrađeno Spomen-obilježja u porti crkve Svetog Ilije u selu Luke, na Trebeviću, posvećeno svirepo ubijenom stanovništvu, žrtvama ustaškog terora i poginulim borcima Trebevića.

Osveštanju Spomen-obilježja, koje će biti obavljeno u subotu, 9. septembra od 12.30 časova, prisustvovaće gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.


Na Zahtjev Inicijativnog odbora mjesne zajednice, na Lukama, na Trebeviću, podignuto je Spomen-obilježje u znak sjećanja na svirepo ubijeno stanovništvo tog kraja i pokušaj zatiranja srpskog življa na ovim prostorima u toku Drugog svjetskog rata (1941-1945).

Nezapamćeni zločini zadesili su stanovnike trebevićkih sela, a samo u jednom danu, na Krstovdan 1942. godine ustaše su u Knjegincu ubile porodicu Dragaš, šestoro djece i oca, a zatim su na veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje u selu Radonjići na svirep način usmrtile porodicu Ćosić.

Masovna ubistva su nastavljena tokom cijelog rata, a ponovo, samo u jednom danu u kući Pandurevića u Pavlovcu, početkom 1945. godine, ubijeno je više od 30 ljudi među kojima su bila i djeca.

U tom periodu ukupno je stradalo 112 civila.


Braneći srpski živalj trebevićkog kraja, svoj život su dali i pripadnici Trebevićkog odreda Jugoslovenske vojske u otadžbini kojom je komandovao Stjepan Lučić, kao i ustanici protiv okupatora i ustaškog terora i borci NOR-a.


Kraj rata značio je dolazak na vlast komunista, a 1953. godine crkva na Lukama je srušena, Stjepan Lučić i dio njegovih boraca ubijeni su u odmazdama.

U proteklom, Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995. godine, sa područja Trebevića život je dalo 48 boraca Vojske Republike Srpske.


Na inicijativu Svetislava Lučića i sveštenika Miomira Zekića, uz veliku pomoć blažene uspomene mitropolita dabrobosanskog Nikolaja Mrđe, nakon Odbrambeno-otadžbinbskog rata započeta je obnova crkve na Lukama.


Poznati srpski arhitekta, Predrag Ristić projektovao je crkvu brvnaru koja je otvorena i osvećena 1996. godine.

Zaslugom današnjeg mitropolita dabrobosanskog g. Hrizostoma, sanirane su pukotine na temeljima i urađen freskopis oltarskog ikonostasa.


Na inicijativu naroda Trebevića, Gradska uprava Istično Sarajevo započela je proces memorijalizacije srpskih žrtava Trebevića i na tom području izgrađeno je Spomen-obilježje, posvećeno žrtvama ustaškog terora, poginulim borcima i svirepo ubijenim civilnim žrtvama tog kraja.

Uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog g. Hrizostoma, izgradnju Spomen-obilježja na Lukama omogućile su Gradska uprava Istočno Sarajevo, opštine Pale i Istočno Novo Sarajevo, u saradnji sa crkvenom opštinom paljanskom.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com