Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /латиница

У суботу освештање новоизграђеног Спомен-обиљежја на Требевићу

Извор: gradistocnosarajevo.net

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански г. Хризостом, служиће помен и освештати новоизграђено Спомен-обиљежја у порти цркве Светог Илије у селу Луке, на Требевићу, посвећено свирепо убијеном становништву, жртвама усташког терора и погинулим борцима Требевића.

Освештању Спомен-обиљежја, које ће бити обављено у суботу, 9. септембра од 12.30 часова, присуствоваће градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.


На Захтјев Иницијативног одбора мјесне заједнице, на Лукама, на Требевићу, подигнуто је Спомен-обиљежје у знак сјећања на свирепо убијено становништво тог краја и покушај затирања српског живља на овим просторима у току Другог свјетског рата (1941-1945).

Незапамћени злочини задесили су становнике требевићких села, а само у једном дану, на Крстовдан 1942. године усташе су у Књегинцу убиле породицу Драгаш, шесторо дјеце и оца, а затим су на велики православни празник Богојављење у селу Радоњићи на свиреп начин усмртиле породицу Ћосић.

Масовна убиства су настављена током цијелог рата, а поново, само у једном дану у кући Пандуревића у Павловцу, почетком 1945. године, убијено је више од 30 људи међу којима су била и дјеца.

У том периоду укупно је страдало 112 цивила.


Бранећи српски живаљ требевићког краја, свој живот су дали и припадници Требевићког одреда Југословенске војске у отаџбини којом је командовао Стјепан Лучић, као и устаници против окупатора и усташког терора и борци НОР-а.


Крај рата значио је долазак на власт комуниста, а 1953. године црква на Лукама је срушена, Стјепан Лучић и дио његових бораца убијени су у одмаздама.

У протеклом, Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године, са подручја Требевића живот је дало 48 бораца Војске Републике Српске.


На иницијативу Светислава Лучића и свештеника Миомира Зекића, уз велику помоћ блажене успомене митрополита дабробосанског Николаја Мрђе, након Одбрамбено-отаџбинбског рата започета је обнова цркве на Лукама.


Познати српски архитекта, Предраг Ристић пројектовао је цркву брвнару која је отворена и освећена 1996. године.

Заслугом данашњег митрополита дабробосанског г. Хризостома, саниране су пукотине на темељима и урађен фрескопис олтарског иконостаса.


На иницијативу народа Требевића, Градска управа Истично Сарајево започела је процес меморијализације српских жртава Требевића и на том подручју изграђено је Спомен-обиљежје, посвећено жртвама усташког терора, погинулим борцима и свирепо убијеним цивилним жртвама тог краја.

Уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског г. Хризостома, изградњу Спомен-обиљежја на Лукама омогућиле су Градска управа Источно Сарајево, општине Пале и Источно Ново Сарајево, у сарадњи са црквеном општином паљанском.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com