Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /latinica

Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedan od dva stuba visokog obrazovanja u Srpskoj

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu stalno napreduje i da je jedan od dva stuba visokog obrazovanja u Srpskoj kada je u pitanju javno visoko obrazovanje.
“Obilježavanje 31 godine Univerziteta u Istočnom Sarajevu pokazuje da je on napredovao od teških, ratnih godina, do danas, kada je dobro rangiran i na svjetskim listama”, izjavio je Budimir novinarima prije održavanja svečane akademije Univerziteta povodom ovog jubileja.

On je naveo da postoje i ozbiljni problemi u visokom obrazovanju koji ne zaobilaze ni ovaj univerzitet, ali da Vlada Republike Srpske pomaže čitavim setom strateških dokumenata i zakona, dok s druge strane konstantno ovđe ulaže u investicione i infrastrukturne projekte.

Foto: Foto Vaske

“U ovom trenutku radimo na projektu završetka Muzičke akademije i rektorata, Studentskog centra u Istočnom Novom Sarajevu, te na Fakultetu za fizičko vaspitanje i sport”, istakao je Budimir i dodao da je od 2017. godine do danas izdvojeno oko 17 milina KM u infrastrukturne projekte.

On je naglasio da je konstantno ulaganje i stalna prisutnost, posebno za ovaj univerzitet, podsticaj Vlade Srpske koja će nastaviti sa tim i da ga unapređuje.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da je visoko obrazovanje u Republici Srpskoj dobro, što govore rezultati postignuti na međunarodnim rang-listama univerziteta.

On je podsjetio da je prije 31 godinu Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o izdvajanju visokoškolskih ustanova iz Univerziteta u Sarajevu i stvaranju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Već tri decenije zajedno rastu Republika Srpska, grad Istočno Sarajevo i njegov Univerzitet i predstavljaju simbol istrajnosti i vjere našeg naroda u Srpsku”, istakao je Kulić i dodao da ova godina nije ništa manje značajna nego prethodih 30.

On je izrazio zadovoljstvo što je Univerzitet izrastao u ozbiljnu visokoškolsku ustanovu na ovim prostorima, a i šire.

“Akademska godina koja se završava bila je veoma uspješna za Univerzitet, uzimajući u obzir rezultate koji su postignuti”, naglasio je Kulić.

Foto: Foto Vaske

On je podsjetio da je otvoren Institut istorijskih nauka, kao i da je upisana prva generacija studenata stomatologije koji će slušati nastavu na engleskom jeziku, pored Medicinskog fakulteta, gdje već tri godine postoji nastava na ovom jeziku.

Prema njegovim riječima, na tom putu je i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje se očekuje upis prve generacije studenata koji će slušati nastavu na engleskom jeziku.

“Posebno smo ponosni da smo upisali prvu generaciju studenata koji slušaju nastavu na ruskom jeziku na Muzičkoj akademiji. Ovo sve je važno zbog naše internacionalizacije i pozicioniranja na globalnim listama univerziteta”, naveo je Kulić.

On je naglasio da je prioritet upis djece iz Srpske na dva javna univerziteta u Republici, jer će oni vjerovatno i ostati na ovim prostorima.

Foto: Foto Vaske

Kada su u pitanju međunarodne rang-liste univerziteta, od 14. septembra prošle godine Univerzitet je napredovao za 218 mjesta i zadržali su treće mjesto među univerzitetima u BiH, poslije univerziteta u Sarajevu i Banjaluci.

On je naveo da je prema posljednjem izvještaju “SCImago Institutions Rankings” za 2023. godinu Univerzitet u Istočnom Sarajevu zauzeo prvo mjesto kada su u pitanju univerziteti iz BiH.

Prema njegovim riječima, dva profesora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sa Elektrotehničkog i Saobraćajnog fakulteta, i ove godine su među dva odsto citiranih profesora u svijetu.

“Nadamo se i očekujemo da će se narednih godina još naših profesora sa javnih univerziteta u Republici Srpskoj pojaviti na toj rang-listi”, poručio je Kulić i dodao da studenti, asistenti i profesori ovog Univerziteta bilježe zavidne rezultate na međunarodnim takmičenjima i skupovima.

Foto: Foto Vaske

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je ovaj grad jedan organizam, čiji su krvotok ljudi, stanovnici grada, a kičma Univerzitet sa svim svojim fakultetima.

“Svima nama u Istočnom Sarajevu je cilj razvoj Univerziteta i svi mi koji se bavimo javnim poslom u gradu stremimo ka tome da ovaj univerzitet bude što snažniji i jači, jer to znači snažniji i jači grad”, poručio je Ćosić.

On je naveo da mu je drago da se broj upisanih studenata na fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu stabilizovao i da je procentualno bolji nego u prethodnoj godini, a u prilog tome idu i međunarodne liste na kojima se nalazi, što je rezultat rada svih zaposlenih.

Foto: Foto Vaske

Na svečanoj akademiji uručena su priznanja pojedincima koji su u proteklom periodu pomogli razvoj Univerziteta, a jedan od njih je i Nikola Spajić, asistent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči, koji je poručio da se svaki trud i rad isplati.

“Imam podstrek da napredujem samim tim što sam asistent. Svoje napredovanje bih posvetio svom fakultetu. Na njemu sam začeo svoje sjeme nauke i bilo bi mi drago da tu i ostanem”, poručio je Spajić čiji je prosjek tokom studiranja bio 9,3.

Obilježavanju 31 godine uspješnog rada i postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovale su brojne zvanice iz javnog i političkog života u Republici Srpskoj, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, te diplomatskog kora.

Foto: Foto Vaske
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com