Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /латиница

Универзитет у Источном Сарајеву један од два стуба високог образовања у Српској

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да Универзитет у Источном Сарајеву стално напредује и да је један од два стуба високог образовања у Српској када је у питању јавно високо образовање.
“Обиљежавање 31 године Универзитета у Источном Сарајеву показује да је он напредовао од тешких, ратних година, до данас, када је добро рангиран и на свјетским листама”, изјавио је Будимир новинарима прије одржавања свечане академије Универзитета поводом овог јубилеја.

Он је навео да постоје и озбиљни проблеми у високом образовању који не заобилазе ни овај универзитет, али да Влада Републике Српске помаже читавим сетом стратешких докумената и закона, док с друге стране константно овђе улаже у инвестиционе и инфраструктурне пројекте.

Фото: Фото Васке

“У овом тренутку радимо на пројекту завршетка Музичке академије и ректората, Студентског центра у Источном Новом Сарајеву, те на Факултету за физичко васпитање и спорт”, истакао је Будимир и додао да је од 2017. године до данас издвојено око 17 милина KМ у инфраструктурне пројекте.

Он је нагласио да је константно улагање и стална присутност, посебно за овај универзитет, подстицај Владе Српске која ће наставити са тим и да га унапређује.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић истакао је да је високо образовање у Републици Српској добро, што говоре резултати постигнути на међународним ранг-листама универзитета.

Он је подсјетио да је прије 31 годину Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку о издвајању високошколских установа из Универзитета у Сарајеву и стварању Универзитета у Источном Сарајеву.

“Већ три деценије заједно расту Република Српска, град Источно Сарајево и његов Универзитет и представљају симбол истрајности и вјере нашег народа у Српску”, истакао је Kулић и додао да ова година није ништа мање значајна него претходих 30.

Он је изразио задовољство што је Универзитет израстао у озбиљну високошколску установу на овим просторима, а и шире.

“Академска година која се завршава била је веома успјешна за Универзитет, узимајући у обзир резултате који су постигнути”, нагласио је Kулић.

Фото: Фото Васке

Он је подсјетио да је отворен Институт историјских наука, као и да је уписана прва генерација студената стоматологије који ће слушати наставу на енглеском језику, поред Медицинског факултета, гдје већ три године постоји настава на овом језику.

Према његовим ријечима, на том путу је и Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву, гдје се очекује упис прве генерације студената који ће слушати наставу на енглеском језику.

“Посебно смо поносни да смо уписали прву генерацију студената који слушају наставу на руском језику на Музичкој академији. Ово све је важно због наше интернационализације и позиционирања на глобалним листама универзитета”, навео је Kулић.

Он је нагласио да је приоритет упис дјеце из Српске на два јавна универзитета у Републици, јер ће они вјероватно и остати на овим просторима.

Фото: Фото Васке

Kада су у питању међународне ранг-листе универзитета, од 14. септембра прошле године Универзитет је напредовао за 218 мјеста и задржали су треће мјесто међу универзитетима у БиХ, послије универзитета у Сарајеву и Бањалуци.

Он је навео да је према посљедњем извјештају “SCImago Institutions Rankings” за 2023. годину Универзитет у Источном Сарајеву заузео прво мјесто када су у питању универзитети из БиХ.

Према његовим ријечима, два професора Универзитета у Источном Сарајеву, са Електротехничког и Саобраћајног факултета, и ове године су међу два одсто цитираних професора у свијету.

“Надамо се и очекујемо да ће се наредних година још наших професора са јавних универзитета у Републици Српској појавити на тој ранг-листи”, поручио је Kулић и додао да студенти, асистенти и професори овог Универзитета биљеже завидне резултате на међународним такмичењима и скуповима.

Фото: Фото Васке

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је овај град један организам, чији су крвоток људи, становници града, а кичма Универзитет са свим својим факултетима.

“Свима нама у Источном Сарајеву је циљ развој Универзитета и сви ми који се бавимо јавним послом у граду стремимо ка томе да овај универзитет буде што снажнији и јачи, јер то значи снажнији и јачи град”, поручио је Ћосић.

Он је навео да му је драго да се број уписаних студената на факултете Универзитета у Источном Сарајеву стабилизовао и да је процентуално бољи него у претходној години, а у прилог томе иду и међународне листе на којима се налази, што је резултат рада свих запослених.

Фото: Фото Васке

На свечаној академији уручена су признања појединцима који су у протеклом периоду помогли развој Универзитета, а један од њих је и Никола Спајић, асистент на Православном богословском факултету “Свети Василије Острошки” у Фочи, који је поручио да се сваки труд и рад исплати.

“Имам подстрек да напредујем самим тим што сам асистент. Своје напредовање бих посветио свом факултету. На њему сам зачео своје сјеме науке и било би ми драго да ту и останем”, поручио је Спајић чији је просјек током студирања био 9,3.

Обиљежавању 31 године успјешног рада и постојања Универзитета у Источном Сарајеву присуствовале су бројне званице из јавног и политичког живота у Републици Српској, представници Српске православне цркве, те дипломатског кора.

Фото: Фото Васке
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com