Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /латиница

Тужилаштво БиХ затворило предмет „Икона“

Фото: Кабинет председника РС

Извор: РТРС

Тужилаштво БиХ је донијело одлуку о непровођењу истраге у предмету “Икона” у вези са иконом коју је Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову у децембру 2020. године.

Тужилаштво је утврдило да нису пронађени докази који би указивали да је наведено умјетничко дјело незаконито премјештено, украдено са територије Украјине и да има изузетну умјетничку вриједност.

– Тужилаштво БиХ је, одлуку о неспровођењу истраге донијело након што је добијен одговор Генералног тужилаштва Украјине у којем се наводи да се поменута икона не налази у Државном регистру националне културне баштине, те да нису пронађени докази који би указивали да је наведено умјетничко дјело незаконито премјештено, украдено са територије Украјине и да има изузетну умјетничку вриједност, нити да припада националном културном насљеђу Украјине и да је национална вриједност, након чега су истражиоци у Украјини затворили наведени поступак – потврђено је из ове правосудне институције.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com