Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића

Фотографија преузета из књиге "Планинарски пут др Јово Елчић"

Извор: Филтер

Прије 11 година преминуо је наш суграђанин Јово Елчић, доктор и планинар који је оставио значајан траг током свог кратког живота.

Преминуо је у 36-ој години након кратке и тешке болести.

У његову част прије десет година отворен је планинарски пут “Др Јово Елчић”, који повезује Трескавицу, Лелију и Зеленгору.

Слово о др Јову Елчићу објављено је у књизи “Планинарски пут Др Јово Елчић-водич и дневник”, аутора Браца Бабића, која је објављена 2014. године.

Фотографија преузета из књиге “Планинарски пут др Јово Елчић”

Слово о др Јову Елчићу

Јово Елчић (1976. – 2012.) љубав према планини стекао је већ у раном дјетињству одласцима на планине око Сарајева. Током студија на Медицинском факултету у Фочи заједно са колегиницом, а касније животном сапутницом, Бобаном Петровић, самостално започиње да истражује планине у околини Фоче – Зеленгору, Маглић, Волујак… 
Након завршених студија, Јово и Бобана су у кратком пероду приступили на скоро све значајније врхове у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској и Албанији.

Након успона на Олимп у Грчкој (2007. год.) и Триглав у Словенији (2008. год.), те неколико врхова високих од 3000 до 3700 м/нв у Невади (УСА) привлачи их одлазак  у Свјетска велегорја.

Године 2009. одлазе у експедицију на Хималаје (Непал) и успјешно приступају на врх Мера Пеак (6476 м/нв).

Године 2011. учествују у експедицији на Анде (Аргентина) гдје такође успјешно приступају на врх Аконкагва (6962 м/нв), који је уједно највиши врх Јужне и Сјеверне Америке. Оба успона су значајни за високогорство у БиХ (Бобана је овим успоном поставила државни рекорд досегнуте висине за жене).

Јово Елчић био је члан ПСД ”Трескавица” Трново и члан тима ”Extreme Summit Team” Београд. Био је велики ентузијаста и заљубљеник у планину, човјек кога је красила искреност и скромност. Посљедњих година живота, заједно са Бобаном и неколико својих пријатеља – планинара, посветио се маркирању и уређењу планинарских путева на Лелији, Зеленгори и Трескавици. Управо ови путеви које су маркирали чине окосницу Планинарског пута Др Јово Елчић.

Поводом прве годишњице смрти Јове Елчића, 7. септембра 2013. године, свечано је отворен Планинарски пут који у знак сјећања и поштовања носи његово име. Успомена на Јову ће трајати кроз приче будућим генерацијама планинара и обиласком овог планинарског пута.

Фотографија преузета из књиге “Планинарски пут др Јово Елчић”
Фотографија преузета из књиге “Планинарски пут др Јово Елчић”
Спомен плоча на Великом Трескачу (1969 м/нв)
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com