Сраман натпис на споменику на Казанима

Извор: Филтер

Протекле ноћи оскрнављен је споменик на Казанима и то тако што је на њему написано “Живи Цацо у нама”.

Мушан Топаловић Цацо био је командант злогласне 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ, чији су припадници одговорни за ратне злочине почињене над Србима у Сарајеву.

Срби су убијани и бацани у јаму Казани која се налази на обронцима Требевића. Тачан број убијених још увијек није познат.

За злочине је до сада осуђено 14 припадника тзв. Армије БиХ и то на казне затвора од десет мјесеци до шест година.

Споменик убијеним подигнут је 2021. године одлуком Градског вијећа Сарајева али је оно што је тада написано изазвало бројне расправе.

Одлуком је за крајњи текст изабран онај у коме се не помињу Срби. Такође, на споменику не пише ни ко је извршио злочине. Написано је само да су страдали грађани Сарајева и побројана су њихова имена.

Срни је у Министарству унутрашњих послова Кантона Сарајево потврђено да су добили пријаву да је протекле ноћи на Казанима оскрнављен споменик.

Карић: Сарајево је одувијек његовало толеранцију и суживот

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић навела је да оштро осуђује варварски чин скрнављења “споменика убијеним грађанима Сарајева на Kазанима.”

Навела је да је поносна што је “остала устрајна у одлуци да се подигне спомен обиљежје Kазани послије скоро три деценије.”

“Сарајево је одувијек његовало толеранцију и суживот, те овакви и слични испади у овом граду никада неће имати погодно тло”, навела је градоначелница Сарајева.

Позвала је све грађане на мир, достојанство и владање емоцијама, а надлежне органе да открију починиоце, примјерено их казне и о томе обавијесте јавност.

Додала је и то да ће све бити санирано у року од 24 часа.

Ћосић: Ми ћемо наставити да с љубављу градимо свој град, а њима ћемо оставити мржњу коју тако пажљиво његују

Коментаришући скрнављење поменутог споменика, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истиче да је невјероватна количина мржње којој смо изложени готово свакодневно из Сарајева.

“И то не само из онога што зовемо политичко Сарајево него и јавности, обичних људи чије мишљење, нажалост, креира то политичко Сарајево. Њима је постало нормално оно што нигдје на свијету није, из те мржње уништавају саобраћајну сигнализацију, спомен-плоче, гробља, споменике, свако сјећање на сарајевске Србе, који су генерацијама градили и чинили тај град. Град који је то престао да буде истог момента када су Срби из њега истјерани”, наводи Ћосић.

Сада се, додаје градоначелник Источног Сарајева, у Сарајеву скрнави и споменик Србима убијеним и баченим у јаму Казани и то онај недостојни, на којем и не пише да су били Срби него, понижавајуће, грађани Сарајева.

“Питам се како би овај споменик прошао да су они који су га постављали имали храбрости да напишу истину – да су ту побијени Срби и то само због тога што су били Срби. Вјероватно би био миниран, а не ишаран. Ми ћемо наставити како једино и знамо, да с љубављу градимо свој град и своју државу, а њима ћемо оставити мржњу коју тако пажљиво његују”, додаје Ћосић.

Поручује и то да “ми градимо своје Источно Сарајево, они нека вандализују некадашње заједничко Сарајево”.

“Могли би само да му промијене име, да ни то не остане када већ од тог града ништа остало није. Можда да га назову Мушаново – не би било баш звучно, али би се подударало са оном што заиста јесу. Али, без обзира на све, и даље желим да вјерујем да ће обични људи, наше комшије, схватити да треба нормално да живимо једни поред других. Једни поред других, а не једни са другима, јер нам је историја показала да тако не можемо. Позивам их да поштујемо једни друге, да уважимо све наше различитости и да им разум коначно надвлада мржњу која, заправо, више штети њима него било коме другоме”, закључује градоначелник Источног Сарајева.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com