Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /латиница

Спријечен покушај кријумчарења седам вриједних православних икона

Извор: Танјуг

Цариници су 18. септембра 2023. године на граничном прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, спријечили покушај двојице путника да међу личним пртљагом прокријумчаре седам вриједних православних икона.


Случај је откривен када је на ред за редовну контролу на улазу у Републику Србију пристигао аутомобил страних регистарских ознака, којим су из Грчке ка Њемачкој путовала двојица мушкараца, саопштила је Управа царина.

На питање цариника да ли имају нешто да пријаве за царинску контролу, возач и његов сапутник рекли су да са собом носе само лични пртљаг.

Међутим, током детаљног прегледа, у гепеку возила је пронађен и велики кофер са седам старих икона увијених у бело платно.

Након ангажовања стручњака потврђено је да су у питању иконе велике материјалне, историјске и умјетничке вриједности, настале највјероватније крајем 18. и почетком 19. вијјека.

Експертиза је такође показала да су иконе сликане на дрвету руком истог иконописца, јајчаном техником са позлатом у подлози.

Даљом анализом ће бити утврђена прецизна старост, вриједност и поријекло заплењених икона.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com