Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Синдикалци прочитали захтјеве, ево шта траже

Фото: Дражан Поздеровић

Извор: Глас Српске

Шест синдикалних организација у Републици Српској, чији су чланови на буџету, окупили су се у парку Младен Стојановић, након чега су кренули у мирну протестну шетњу до Трга Крајине.

У протестној шетњи учествовало јр шест гранских синдиката – у јавној управи, правосуђу, полицији, љекари, медицински техничари, те Самостални синдикат у здравству.

Након окупљања  интонирана је химна Републике Српске, а потом је минутом ћутње одата почаст Србима настрадалим на Косову.

Прочитана је рецитација Горана Врачара, у којој се између осталог наводи “Пут до звезда с Косова је краћи, а ваља се до звезда уздићи”.

Колона се најдуже задржала поред зграда Владе Српске, а предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић  рекао је да су  Влади предали захтјеве које је усагласило шест синдиката.

Одлука о протесту је донесена на синдикалном Сабору у Бањалуци када су усвојени закључци о неиспуњавању Споразума о повећању плата.

Под слоганом “Нема предаје, истрајат’ се мора” радници су изашли су на улицу како би надлежнима ставили до знања да нису испоштовали Споразум о усклађивању и повећању плата који је потписан прошле године.

Споразум је подразумијевао да се изврши повећање плата у еквивалентном износу накнада за топли оброк и регрес, а то је око 160 КМ по запосленом.

Предсједник Синдиката управе Божо Марић је на почетку данашњег протеста рекао да је  „55.000 радника преварено јер нису испуњени услови из споразума о повећању плата“.

Нагласио је да се они обраћају Влади РС као свом послодавцу, и да данашњи протест није усмјерен лично против премијера Радована Вишковића.

Пизвао  је окупљене да не буде провокација.

Нагласио је да ће кретање бити мирно и достојанствено.

– Данас ћемо извршити протест у покрету. На Тргу Крајине ћемо прочитати наше захтјеве -навео је Марић.   

Вође шест синдикалних организација у Републици Српској, након окупљања у парку Младен Стојановић и протестне шетње, на Тргу Крајине прочитали су своје захтјеве.

Шест гранских синдиката – у јавној управи, правосуђу, полицији, љекари, медицински техничари, те Самостални синдикат у здравству, између осталог,  траже потпуну реализацију закљученог споразума те хитну измјену закона о платама којом би био уважен систем правне сигурности радника.

Влада Српске, тврде, није испоштовала корак који је подразумијевао повећање плата, тако да траже повећање плате од најмање 160 марака за сваког радника.

Траже и уплату свих доприноса најкасније до краја 2023.

Међу захтјевима је плаћен прековремени рад за све раднике.

Синдикалци кажу да је неодговорним понашањем послодаваца, радницима ускраћено уставно и законом загарантовано правно за здравствено осигурање и заштиту.

У области здравства и унутрашњих послова је, кажу, предметну материју, која се односи на прековремени рад, неопходно уредити.

Траже и потписивање посебних колективних уговора који се односе на јединице локалних самоуправа. Ситуација је, тврде, сваки дан све тежа и неопходно је уредити ову област.

Предсједник Синдиката правосуђа Српске Синиша Петровић рекао је да су се окупили како би изнијели јасне и гласне захтјеве, прије свега Влади.

– Повећајте плате радницима иначе нећете имати коме. Не тражимо оно што нам не припада -навео је Петровић.

У правосуђу је, тврди, на сцени дискриминација, пошто обични радници немају топли оброк.

-Ми смо слободни људи. Ако буде било потребе сљедећи пут да изађемо на улицу, вјерујем да ће овај трг бити пун – рекао је предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Мирко Шербеџија додавши да се „одлично зна шта се радницима дугује“.

Предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске Аница Јондић навела је да је ово данас скуп часних и достојанствених људи, одговорних и принципијелних синдикалаца.

– Данас смо на улицама Бањалуке. Зашто? Зато што је наша Влада, послодавац, обећала, пружили смо руку једни другима, потписали смо споразум да ће бити повећање плате у другом кварталу ове године. А онда је Влада заћутала – тврди Јондићева.

Додаје да „Влада игнорише своје раднике“.

-У чему се крије интерес Владе да своје раднике види на улици? – упитала је.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com