Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /латиница

Самарџић: Добром организацијом и пожртвованошћу можемо постићи добре резултате

Извор: Филтер

“Бити главна сестра Одјељења хирургије, једне од највећих организационих јединица у Болници изискује много труда, знања, одрицања и стрпљења”.

Овако о свом послу говори Драгица Самарџић, главна сестра Одјељења хирургије у Болници “Србија”.

Она каже да Одјељење хирургије са припадајућим Одсјецима абдоминалном, грудном и васкуларном хирургијом, ортопедијом, урологијом, операционим блоком, офталмологијом, анестезијом и амбулантама чини веома сложену организациону јединицу са 30 запослених медицинских сестара и техничара и три спремачице.

“С обзиром на комплексност Одјељења, само добром организацијом и пожртвованошћу можемо постићи добре резултате, обавити све наше задатке и константно бринути о пацијентима”, објашњава Самарџићева.

Обавезе главне сестре су многобројне, почевши од административних послова, визите, планирања дијагностике, припреме пацијента за операције, постоперативног праћења, требовања лијекова, едукације радника, едукације пацијената након операције о исхрани, тоалети рана, одржавању стома у кућним условима.

Самарџићева додаје да медицинска сестра мора бити емотивно зрела и стабилна како би се могла носити са хитним стањима, разним пацијентима, њиховим здравственим проблемима. Потребно је да разумије потребе пацијента, да је спремна прихватити одговорност, да је способна радити самостално и у тиму.

“Сусрећемо се са разним пацијентима, тешким болесницима, којима је увијек потребно пружити ријечи утјехе и наде. Трудимо се да им увијек будемо при руци шта год им затреба, такође и да породици дајемо информације о пацијенту, да се суосјећамо са породицом и пацијентом, а да задржимо професионализам”, нагласила је Самарџићева.

За своје дугогодишње радно искуство каже да јој олакшава да заједно са својим колегама пружи пацијенту све оно што му је потребно и да му помогну да се што прије опорави.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com