Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /латиница

Почињу “Дани Српске у Србији”

Извор: Срна

У Београду ће данас почети традиционална манифестација “Дани Српске у Србији”.

Свечаном отварању присуствоваће предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, а очекује се присуство и других високих представника Српске и Србије, министара у двије владе, покрајинске Владе, војске и полиције, академици, истакнути умјетници, привредници и друге званице.

У умјетничком дијелу свечаног отварања манифестације Дани Српске у Србији ће кроз историју, поезију и прије свега народну музику и игру бити показан значај и љепота српског народног идентитета.

Урадиће то врхунски професионалци – косовско-метохијски ансамбл “Венац” из Грачанице, национални ансамбл “Коло”, плесни студио “Уна сага Сербица” и хор “Дечијег културног центра” из Београда.

Програми 11. манифестације Дани Српске у Србији, настављају се сутра у Београду и Новом Саду, а у наредним данима и у Крагујевцу, Краљеву, Зрењанину, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Чачку и Бајиној Башти.

Свечано затварање манифестације биће у уторак, 26. септембра, у Народном позоришту у Нишу.

Традиционална манифестација “Дани Српске у Србији” биће одржана у 11 градова Србије од 20. до 26. септембра, када ће широм Србије бити представљени сви крајеви Републике Српске.

Према програму манифестације, у Београду сутра на Факултету драмских уметности бити приказани филмови студената Академије умјетности у Бањалуци које је подржао Аудио-визуелни центар Републике Српске, и то “Гугуто Мемето”, “Очевина”, “Кад заборавиш јули” и “Дом културе”.

Истог дана у Новом Саду Академија наука и умјетности Републике Српске представиће “Енциклопедију Републике Српске” у просторијама Српске академије наука и уметности /САНУ/ – огранак у Новом Саду, а у уторак, 26. септембра, у просторијама огранка САНУ у Нишу.

Едиција “Одрживи развој и управљање природним ресурсима Републике Српске”, у издању Академије наука и умјетности Републике Српске, биће промовисана у суботу, 23. септембра, у Српском културном центру “Свети Сава” у Суботици и у понедјељак, 25. септембра, у Чачку на Агрономском факултету.

У оквиру овогодишње манифестације у петак, 22. септембра, у Народном музеју у Крушевцу биће приказана изложба “Концентрациони логор Јасеновац 1941. године” која ће моћи да се види до 6. октобра.

Исти дан ће у Народној библиотеци “Стефан Првовенчани” у Краљеву историчар и предсједник Друштва “Свети Сава” Љубодраг П. Ристић говорити о улози тог друштва у очувању српске културе и традиције некад и сад, а професор Александар Милановић о Повељи бана Кулина као најстаријем споменику српског народног језика и симболу српске културе.

Први пут на овој манифестацији сутра ће се представити Градско позориште Градишка у новосадском Културном центру представом “Миропомазани” према тексту Зорана Тодоровића, у режији Слободана Перишића.

У Крагујевцу, у најстаријем српском позоришту Књажевско-српском театру, истог дана глумица из Требиња одиграће монодраму “Јефимија, Јелена Мрњавчевић” по тексту Звонимира Костића и у режији Жељка Милошевића.

У Краљевачко позориште, у петак, 22. септембра, стиже Бањалучко студентско позориште са дуодрамом “Након представе” Зорана Костића, у режији Елене Трепетове Костић, која и игра у представи заједно са својом кћерком Надеждом З. Костић.

У Крушевачком позоришту у суботу, 23. септембра, бити одиграна представа “Седми дан” коју је по роману Горана Врачара драматизовао и режирао Александар Лазић.

Јелена Вујановић, добитница награде “Извор” за најљепшу пјесму о завичају и уредник “Жрнова” Душко М. Петровић говориће своју поезију о теми “На Дрини граница к`о посред срца” у Библиотеци “Милош Требиљац” у Бајиној Башти у суботу, 23. септембра.

Бајина Башта имаће и концерт музичког састава “Катера” из Источног Сарајева који предводи јереј Видак Вујадиновић, у понедјељак, 25. септембра.

Популарна бањалучка Етно-група “Траг”, предвођена Валентином Милекић Ковачић, имаће концерте у три града Војводине – Зрењанину 22. септембра, Суботици 23. и Сомбору 24. септембра.

Бањалучка музичка група “Оне три” имаће концерт у Чачку 25. септембра у тамошњем Културном центру, а нишкој публици ће подарити и свој музичко-драмски програм у оквиру свечаног затварања манифестације “Дани Српске у Србији”.

Свечано отварање 11. манифестације “Дани Српске у Србији”, коју организује Представништво Републике Српске у Србији, биће у 20.00 часова у Народном позоришту у Београду.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com