Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Одборници градског парламента о комуналним таксама и буџету

Фото: Филтер

Извор: Филтер/Мира Костовић

Одборници Скупштине града Источно Сарајево данас су донијели одлуку о прихватању споразума између града и општине Пале о изградњи градске куће на Палама која би требала бити изграђена до 2025. године.

Градоначелник Љубиша Ћосић је појаснио да ће овим Градска управа, осим Административне зграде града у Источном Новом Сарајеву, имати и градску кућу на Палама у којој ће бити смјештене институције града које су тренутно подстанари. Међу њима су РТВ Источно Сарајево и Туристичка организација Града.

Најавио је и да ће Градска управа предложити да ту буде и резиденцијална канцеларија предсједника Републике Српске.

“Дуго се говори да ће Пале бити званично проглашене пријестоницом Републике Српске. Ми смо Град Источно Сарајево у коме се налази општина Пале и свакако да ће, када се буде о томе озбиљније расправљало у НС РС, наш став бити да је то пријестона општина у саставу Града. Зато ћемо се борити да предсједник Републике има своје резиденцијалне канцеларије у Палама”, рекао је Ћосић.

Фото: Филтер

Усвојен изјештај о извршењу градског буџета за првих шест мјесеци ове године – за око милон КМ мање од плана

Скупштина је данас усвојила и извјештај о извршењу градског буџета за шест мјесеци ове године у износу од 5.708.282 KМ, што је за око милион KМ мање од плана. Градоначелник је појаснио да остварење није било у складу са планом због слабијег прилива у буџет.

“Неки дијелове које смо планирали као приход су и остављени за другу половину године тако да ће то бити реализовано. Надамо се буџету који ће бити добар и у коме неће недостајати средства за планиране пројекте”, додао је Ћосић.

Комуналне таксе

Укидањем одредби Закона о комуналним таксама на нивоу Републике Српске Град Источно Сарајево је оштећен за 15 одсто својих прихода.

Подсјећамо, 1. јануара 2022. у Републици Српској на снагу су ступиле измјене Закона којима су укинуте обавезе плаћања комуналне таксе за истицање пословног имена правног лица или предузетника.

Ћосић је подсјетио да је Влада током прошле године Граду надокнадила тај недостатак. Што се тиче ове године, Град је донио одлуку о наплати таксе за истакнуту рекламу.

Наиме, до почетка прошле године, а у складу са Законом о комуналним таксама, град Источно Сарајево имао je одлуку о таксама и прикупљена средства по том основу су се распоређивала у омјеру 85 одсто Градској управи, а 15 одсто општинама у саставу града, након чега је ступио на снагу нови Закон о Републичким таксама, те је ова укинута.

Услиједила је нова одлука одборника Скупштине града који су крајем јануара ове године усвојили одлуку о такси за истицање рекламе на подручју овог града. 

Фото: Филтер

Плаћање ове обавезе остало је само на онима који, како наводе у Градској управи, остварују “екстра профит”, јер су од плаћања таксе изузети микро-бизниси, чланови породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, удружења од јавног интереса, јавне институције. Такође, таксу у првој години не плаћају ни они који су тек регистровали предузетничку дјелатност, као ни они који се баве производњом и прометом основних животних намирница и занатским дјелатностима.

У пракси то изгледа овако – таксу плаћају банке, микрокредитне организације, осигуравајућа друштва, бензинске пумпе, приређивачи игара на срећу, произвођачи непрехрамбених производа…

Очекивано, поједини субјекти који су дужни плаћати веће износе, тражили су оцјену законитости овакве одлуке.

“Уколико оспоре уставност и законитост ове одлуке позваћемо све народне посланике, свих пет из Источног Сарајева да у Народној скупштини покрену иницијативу за враћање комуналне таксе. Разлог је што је то био приход градског буџета и заиста ћу истрајати на томе”, поручио је Ћосић.

Он је додао да је убијеђен у потпуну законитост и уставност одлуке, али да ће сачекати и мишљење суда.

Одборник СДС-а Горан Шеховац истакао је да Kлуб СДС-а није подржао одлуку о шестомјесечном извршењу буџета и одлуку о комуналној такси.

Шеховац је истакао да се није требала укинути комунална такса, јер је буџет града Источно Сарајево оштећен за приход од 1,5 милиона KМ, због чега је предложио да Народна скупштина Републике Српске донесе одлуку о плаћању комуналне таксе.

Фото: Филтер

“Драго ми је што су и одборници и градоначелник прихватили иницијативу. Знате, нашао се неко у Бањалуци паметан да укине комуналну таксу да оштети Бањалуку у Бијељину јер су градоначелници из партија из опозиције. Самим тим смо жртвовани и ми као Град Источно Сарајево. Е пошто нам недостаје тај дио буџета, сви имамо проблем јер недостају средства намијењена за спорт, борачке категорије, Ватрогасну бригаду и остале. То је неодговорна политика али и за ову градску таксу за рекламе сматрамо да је противуставна. Знам да је доста привредника тужило а да не бисмо дошли у ситуацију да враћамо и плаћамо, тражио сам да се Народна скупштина изјасни да се врати комунална такса”, рекао је Шеховац.

Разматрана информација о управљању отпадом

Ћосић је нагласио да су данас разматрали и информацију о управљању отпадом на подручју града.

“На томе радимо интензивно и има помака. Само ове године смо 100.000 КМ издвојили за машину комуналном предузећу на Палама и 100.000 КМ Фонда за заштиту животне средине РС за санацију стања депоније на Крупачким стијенама. И то је напредак јер тога није било претходних година”, рекао је Ћосић.

Признао је да је најважније питање у овој области управо рјешење проблема депоније Kрупачке стијене. Због близине ријеке Жељезнице та депонија не може постати регионална, појашњава градоначелник.

“Ми на тој депонији покушавамо да санирамо стање до момента када ћемо донијети одлуку о регионалној депонији или спалионици. Двије фирме су добиле овај посао и надам се да ће ускоро почети са санацијом. Имају рокове од 30 до 60 дана. Та одводна јама неће трајно ријешити проблем, али ће то оцјеђивање вода спријечити да иде према Жаљезници и ријешити један дио проблема”, додао је Ћосић.

Усвојена одлука о приватизацији станова у власништву града

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Kороман истакао је да су одборници данас донијели одлуку о приватизацији станова у власништву града и омогућили лицима која су у статусу социјалне потребе да крену у приватизацију станова.

Kороман је рекао да је на подручју Пала таквих шест станова, а на подручју Источног Новог Сарајева два.

Фото: Филтер

Он је напоменуо да су данас усвојили и информацију о стању у области запошљавања у којој је наведено да је Завод за запошљавање Републике Српске уложио више од четири милиона KМ како би кроз своје пројекте повећао број запослених.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com