Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /латиница

Недјељa борбе против туберкулозе

Извор: Филтер

Црвени крст Републике Српске обиљежиће од 14. до 21. септембра Недјељу борбе против туберкулозе.


Биће организоване акције мјерења крвног притиска и нивоа шећера у крви и добровољног давања крви, предавања у здравственим и образовним установама о личној хигијени и кућној њези, те посјете обољелима на одјељењима за плућне болести, стационарима и онима на кућном лијечењу, саопштено је из Црвеног крста Републике Српске.

Мото овогодишње акције је „Да! Можемо зауставити туберкулозу“, чиме Црвени крст Српске указују на то да је туберкулозу могуће излијечити.

Црвени крст је за потребе обиљежавања Недјеље борбе против туберкулозе израдио 80.300 грађанских маркица, док ће „Поште Српске“ вршити продају 50.000 поштанских маркица.

Волонтери и запослени у општинским и градским организацијама Црвеног крста реализоваће акције уређења животне средине, паркова, улица и дворишта.

“Узимајући у обзир да је туберкулоза изљечива болест, потребно је радити на информисању и едукацији опште популације о туберкулози са посебним фокусом на маргинализоване и ризичне групе, што би у великој мјери помогло код превенције, контроле и лијечења”, наводе из Црвеног крста.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com