Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

На “Новом Зејтинлику” служен помен и положени вијенци

Извор: Срна

На Српском војничком гробљу “Нови Зејтинлик” на Сокоцу данас је служен помен и положени вијенци и цвијеће на Централни крст у част обиљежавања крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског.
Вијенце су положили изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, делегација града Источно Сарајево предвођена предсједником градског парламента Бранком Kороманом и делегација Општинске борачке организације Пале.

Томић је истакао да је мало колико се год пута дође на ово српско војничко гробље да се помену они који су дали своје животе за оно што данас народ има – Републику Српску.

“Они су дали своје животе, а на нама је да чувамо Републику Српску”, поручио је Томић и додао да борба за очување Српске никада не престаје, али да се данас брани памећу, правном борбом и учењем.

Он је нагласио да је Република Српска нападнута, на неуобичајан начин, и то од странца који је ту дошао и наметнуо закон за који тврди да је у реду, мада у његовој земљи нема ни теоретске шансе да тако нешто буде спроведено.

Томић је рекао да ће тај човјек који је дошао из Њемачке имати подршку од Запада, али да то људе у Републици Српској не треба да обесхрабри – јер ће побиједити када су год у праву.

“На нама је да обиљежавамо ове догађаје, обилазимо овакве споменике и одајемо дужну пошту онима који су дали своје животе за Српску, а ми да се боримо за бољи живот у нашој Републици”, изјавио је Томић.

Kороман је изјавио да је полагање вијенаца и сјећање на погинуле српске борце који су дали своје животе за Републику Српску и српски град Сарајево, који је формално организован 1993. године – незаобилазан сегмент у програму обиљежавања крсне славе града Источно Сарајево.

“Ево 30 година од стварања тог града и 28 година од Дејтона говоримо о некој имовини, а људи су се у борби за слободу – борили и за имовину. И у приватном животу нема слободе ако нисте свој на своме”, изјавио је Kороман новинарима на Сокоцу.

Kороман је нагласио да би удар на имовину Републике Српске дјелимично обесмислио све жртве, напомињући да по том питању нема разговора, ни компромиса, те изразио наду да ће руководство и сви грађани Републике Српске истрајати у одбрани њене имовине.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, који је једно вријеме био и предсједник Скупштине града Српско Сарајево, подсјетио је да је 1992. године формиран град Српско Сарајево од девет општина у којима су Срби били већини и функционисао до 1996.

“Сарајево је био подијељен град и не можемо говорити ни о каквој окупацији, нити обручу око града у коме су сви бранили своја огњишта и породице и свако је свакоме био у окружењу”, навео је Бјелица.

Бјелица је напоменуо да је након потписивања Дејтонском споразума из сарајевских општина избјегло 157.000 Срба, а још није утврђен податак колико их је нестало у Сарајеву током рата.

Према његовим ријечима, град Источно Сарајево данас је урбана средина са око 70.000 становника и развија се као туристичко, културно привредно средиште у овом дијелу Републике Српске.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић изјавила је да је дужност и основни задатак борачких организација Сарајевско-романијске регије да се не заборави света и велика жртва бораца који су положили своје животе у темеље Републике Срспке и дали најсветије за слободу.

Гавриловићева је нагласила да, и поред свих посјета званичника Србије и Српске, на овом српском војничком гробљу Борачка организација сваке године организује историјски час за најмлађе суграђане ове регије.

“Баш овђе на Новом Зејтинлику, гдје је слика стварања Републике Српске највећа и најсликовитија и тиме покушавамо младе освијестити и привести националном идентитету”, истакла је Гавриловићева.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com