Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /латиница

Мирна окупљања најављена на четири локације на међуентитетској линији

Извор: Филтер

На четири локације на међуентитетској линији између Републике Српске и Федерације БиХ за данас у 18.00 најављена су мирна окупљања грађана.

Получасовна обустава саобраћаја биће у Добоју, на магистралном путу Бијељина-Тузла, у Источном Сарајеву и на путу Невесиње-Мостар.

Раније је МУП Кантона Сарајево забранио одржавање мирних протеста “Српска пред судом” у Сарајеву, након чега је Одбор за заштиту Срба у Федерацији позвао грађане да данас на међуентитетској линији изразе незадовољство правосуђем у БиХ.

Подсјећамо, протест “Српска пред судом” био је планиран пред зградом Тужилаштва БиХ и то због оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Све је почело након што је Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о објављивању закона и других прописа Републике Српске у којем је прописано да се одлуке високог представника неће објављивати у „Службеном гласнику РС”. Тада је поновљено да Шмит није изабран у складу са Дејтонским споразумом и да га Република Српска не признаје.

Додик је и раније изјавио да Шмита не признаје Савјет безбједности УН, који је по Дејтонском споразуму био обавезан да га именује и потврди му мандат.

Такође, посланици НС РС су усвојили Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

Шмит је потом суспендовао оба закона, али су они ипак објављени у „Службеном гласнику Републике Српске”.

Законе је потом потписао предсједник РС Милорад Додик, а в.д. директора „Службеног гласника РС” Милош Лукић донио је одлуку о њиховом објављивању.

Истовремено, Шмит је донио измјене Кривичног закона БиХ којим је као кривично дјело прописао неспровођење одлука високог представника.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com