Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /latinica

KUD “Zavičaj” – čuvar tradicije, narodnih običaja i izvorne pjesme

Izvor: Srna/Dobrila Abazović


KUD “Zavičaj” u najboljem svjetlu predstavlja običaje svog kraja otimajući od zaborava i izvorne običajne pjesme Glasinca i Romanije, kojih se danas prisjećaju samo pojedinci.

Slobodan Komlenović, potpredsjednik sokolačkog Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ “Zavičaj”, ističe da pehar, dvije srebrne plakete i diplome na 17. Saboru srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Vojkovićima predstavljaju krunu njihovog rada.

Komlenović navodi da se ovo društvo na nedavno održanom Saboru u Vojkovićima prijavilo za učešće za sveukupnog pobjednika, pri čemu su se učesnici bodovali u tri vrste nastupa, odnosno discipline čija je tema bio određeni narodni običaj.

Učesnici su se predstavili literarnim radom, scenskim nastupom i izvornim pjevanjem.

Komlenović je istakao da se “Zavičaj”, nakon literarnog rada “Narodni običaj babine”, predstavio scenskim prikazom ovog narodnog običaja na Glasincu i širem području Romanije u kojem su učestvovali svi članovi KUD-a sa dva saradnika, čime je publika bila oduševljena.

On podsjeća da su babine tradicionalni običaj okupljanja cijele porodice bračnog para koji je dobio bebu s ciljem da svečano obilježe prinovu u kući i istovremeno poklonima i stavljanjem novca na “bešiku” finansijski pripomognu porodicu u tom značajnom trenutku.

“Na sceni su se pojavili svi bližnji: djed, baba, stric i strina, ujak i ujna, kum i kuma, komšija guslar, pa čak i najstarija u familiji – prababa, koji su kroz izvorni govor besjedili o običajima, popijevali običajne pjesme o ulozi rodbine u odrastanju zdravog i naprednog djeteta”, navodi Komlenović.

On dodaje da su ovim scenskim nastupom članovi KUD-a “Zavičaj” vratili prisutne u stara vremena organizovanja babina.

“Zavičaj” je prikazao sve sadržaje u vezi sa očuvanjem tradicije glasinačko-romanijskog kraja, od porodičnog običaja povodom rođenja djeteta, starih razgovora i pošalica, izreka, poslovica, do običajne izvorne pjesme, govori Komlenović za Srnu.


On napominje da se “Zavičaj” ovom prilikom predstavio i običajnim pjesmama koje su u stara vremena nosile poruku i majci i novorođenčetu, a među kojima je najprepoznatljivija stara izvorna pjesma “Sejo moja, sestrića mi rodi da ujaka Romanijom vodi”, što je oduševilo publiku na Saboru.

Komlenović je zadovoljan što je “Zavičaj” u najboljem svjetlu predstavio jedan od običaja svog kraja otimajući od zaborava i izvorne običajne pjesme Glasinca i Romanije, kojih se danas prisjećaju samo pojedinci.

“Toliko smo se svi bili uživjeli u tu radnju na sceni da je sve teklo i nizalo se kao biseri u jednu veliku nisku, za šta smo dobili ogroman aplauz i osvojili Srebrnu plaketu za izvođenje scenskog prikaza običaja u ovom programskom segmentu na Saboru u Vojkovićima”, navodi Komlenović.

“Zavičaj” je na Saboru u Vojkovićima, osim te, dobio i Srebrnu plaketu za izvođenje dvojca, diplomu za osvojeno treće mjesto na javnom konkursu za literarni rad o temi narodni običaj, te pehar i diplomu za osvojeno treće mjesto u svim takmičarskim disciplinama.

Komlenović, koji je ovlašteno lice za zastupanje ovog KUD-a, napominje da je ponosan što su članovi “Zavičaja” godinu obilježili osvajanjem trećeg mjesta na 20. Saboru starog pjevanja Srba u Novom Goraždu.

Takođe, “Zavičaj” je učestvovao na revijalnim saborima u Višegradu, Foči, Kalinoviku, Bratuncu, na Vučjoj Luci i Brgulama, na Romanijskom sijelu u Beogradu, kao i na svim gastro-manifestacijama, dok je uspješno organizovao Šesti sabor srpskog izvornog pjevanja na Sokocu.

KUD “Zavičaj”, koji je osnovan na Sokocu 2017. godine s ciljem očuvanja kulturne baštine, broji 15 aktivnih članova, a ima i sekciju mladih čuvara izvorne pjesme.

Iz ovog KUD-a pozivaju sve ljubitelje izvorne narodne pjesme da im se pridruže.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com