Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Košarac: NATO je agresor na Republiku Srpsku i zato nikada nećemo biti dio te strukture

Izvor: Srna

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je danas u Istočnoj Ilidži da je NATO prije 28 godina izvršio agresiju na Republiku Srpsku, zbog čega Srpska nikada neće biti dio te strukture.

– NATO je tipičan primjer agresorske sile i na to ukazuju činjenice, jer je srpski narod stradao tokom te agresije – rekao je Košarac tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske.

On je podsjetio da je tri tone osiromašenog uranijuma bačeno na Republiku Srpsku.

– Mi to ne možemo, nećemo i ne smijemo da zaboravimo – naglasio je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je istakao da će u trajno sjećanje srpskog naroda biti utkani bol, nepravda i taj ratni zločin.

– Treba istaći da nisu samo granatirani vojni, nego i civilni objekti poput rezervoara, mostova, infrastrukture, što ukazuje na zločinačku namjeru uništavanja svega što znači život srpskog življa na ovim prostorima. Oni mogu da se ljute, da nas ne razumiju, ali naše trajno opredjeljenje jeste da ne možemo biti dio te strukture – rekao je Košarac novinarima.

On je naglasio da je NATO, osim agresije, izvršio i ratni zločin i ugrozio zdravlje velikog broja Srba koji žive na ovim prostorima.

Košarac je istakao značaj i ulogu Novinske agencije Republike Srpske SRNA u inicijativi i realizaciji ideje dostojanstvenog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske, kao i podršku Vlade Republike Srpske ovom istorijskom projektu, Uprave grada Istočno Sarajevo.

U Republici Srpskoj se 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom NATO operacije “Namjerna sila” poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 ranjen.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku 1.026 bombi, među kojima 13 krstarećih raketa tipa “tomahavk”, dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske organizovao je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Obilježavanje ovog dana uvršteno je u republički kalendar obilježavanja značajnih datuma iz srpske istorije na osnovu inicijative Novinske agencije Republike Srpske – SRNA iz 2018. godine i prijedloga zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara Staše Košarca, koji je tada bio poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com