Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /латиница

Кошарац: НАТО је агресор на Републику Српску и зато никада нећемо бити дио те структуре

Извор: Срна

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Источној Илиџи да је НАТО прије 28 година извршио агресију на Републику Српску, због чега Српска никада неће бити дио те структуре.

– НАТО је типичан примјер агресорске силе и на то указују чињенице, јер је српски народ страдао током те агресије – рекао је Кошарац током обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске.

Он је подсјетио да је три тоне осиромашеног уранијума бачено на Републику Српску.

– Ми то не можемо, нећемо и не смијемо да заборавимо – нагласио је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је истакао да ће у трајно сјећање српског народа бити уткани бол, неправда и тај ратни злочин.

– Треба истаћи да нису само гранатирани војни, него и цивилни објекти попут резервоара, мостова, инфраструктуре, што указује на злочиначку намјеру уништавања свега што значи живот српског живља на овим просторима. Они могу да се љуте, да нас не разумију, али наше трајно опредјељење јесте да не можемо бити дио те структуре – рекао је Кошарац новинарима.

Он је нагласио да је НАТО, осим агресије, извршио и ратни злочин и угрозио здравље великог броја Срба који живе на овим просторима.

Кошарац је истакао значај и улогу Новинске агенције Републике Српске СРНА у иницијативи и реализацији идеје достојанственог обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске, као и подршку Владе Републике Српске овом историјском пројекту, Управе града Источно Сарајево.

У Републици Српској се 9. септембра обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Током НАТО операције “Намјерна сила” погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица.

У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску 1.026 бомби, међу којима 13 крстарећих ракета типа “томахавк”, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске организовао је Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Обиљежавање овог дана уврштено је у републички календар обиљежавања значајних датума из српске историје на основу иницијативе Новинске агенције Републике Српске – СРНА из 2018. године и приједлога замјеника предсједавајућег Савјета министара Сташе Кошарца, који је тада био посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com