Tue. Jul 16, 2024
ћирилица /латиница

Кинези финансирају изградњу гасовода у источном дијелу Републике Српске

Фото: Филтер

Аутор: Филтер/Мира Костовић

У Источном Сарајеву данас је потписан Меморандум о разумјевању за изградњу и финансирање гасовода у источном дијелу Републике Српске.

Меморандум су потписали директор предузећа „Сарајево-гас“ а.д. Источно Сарајево Недељко Елек и генерални директор пословнице компаније „Авик“ у БиХ (China National Aero-Technology International Engineering Corporation) Веј Пинг.

Поручили су да је ово значајан корак којим почиње гасификација источног дијела Републике Српске.

Елек је навео да је ријеч о великом пројекту за Српску, посебно општине Милићи, Шековићи, Власеница и Хан Пијесак.

„То је један историјски пројекат на који се дуго чека. Сигурно је да са гасоводом и ски центром „Игришта“ долазе много бољи дани за Васеницу и Хан Пијесак. За двије године тај крај нећемо моћи препознати“, изјавио је Елек.

Веј Пинг је захвалио Влади Републике Српске, руководству „Сарајево-гаса“, града Источно Сарајево и општина, те свима који су допринијели успостављању сарадње на изградњи гасовода.

„Ми већ имамо добру сарадњу са Републиком Српском. Тренутно је у току изградња хидроелектрана Бистрица, радимо на развоју фабрике за савијање металних цијеви и ово је само још један корак даље. Оправдаћемо дато повјерење и наставити сарадњу“, рекао је генерални директор пословнице компаније „Авик“ у БиХ.

Изградња гасовода као дио пројекта гасификације источног дијела Српске

Гас у БиХ улази на Шепку а прва станица са које креће преузимање на траси будућег гасовода биће Шековићи. Из подстанице у мјерној станици у Јаковцима креће нови магистрални вод или гасовод, који ће доћи до постојеће мреже у Источном Сарајеву.

Предузеће “Сарајево-гас” Источно Сарајево је финансирало реконструкцију постојеће станице у Шековићима која садашњим капацитетом може подмирити потребе за гасом те регије.

Са друге стране, гасна мрежа развијена је у дијелу Источног Сарајева (општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа), па ће развој мреже ићи из оба смјера – са једне стране наставља се гасификација Источног Сарајева покривањем Пала и Јахорине, а са друге од Шековића ка Милићима и Власеници.

На иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика гасна мрежа требало би да буде проширена и према Рогатици, Сокоцу и Вишеграду.

Сама изградња комплетног гасовода трајаће сигурно двије године. Након тога слиједе појединачни прикључци а у „Сарајево-гас“-у тврде да већ постоје гаранције фирми које се налазе у општинама на траси гасовода да ће се одмах прикључити.

У Палама је планирана изградња гасне станице која ће бити смјештена иза пословне зоне Фамос. Локација је у близини Топлане која ће бити прикључена на гас. Са те локације ће се гас дистрибуисати становништву а урадиће се траса ка Јахорини на којој је велики број заинтересованих корисника.

Приступ гасу и велико растерећење електромреже прве су предности новог пројекта, појаснио је раније у изјави за портал “Филтер” директор „Сарајево-гас“-а Источно Сарајево.

„Топлана-ИНС“ ће се од ове године снабдијевати гасом

Пројекат гасификације Источног Сарајева ради се се у сарадњи са општинама, а прва конкретна активност реализована је прије неколико дана, када су директор “Сарајево-гаса” Источно Сарајево Недељко Елек и директор “Топлана-ИНС” из Источног Новог Сарајева Дејан Берјан потписали уговор о реконструкцији и гасификацији топлане.

Вриједност овог пројекта је шест милиона марака и планирано је да радови буду завршени до 25. октобра.


Преузимање ауторских текстова дозвољено је уз навођење извора и линк ка оригиналном тексту. За преузимање већег дијела ауторског текста потребна је дозвола редакције портала.

Контакт citajfilter@gmail.com

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com