Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /латиница

Каран: Једно велико ништа које се зове Кристијан Шмит срушио је БиХ

Извор: Срна

Професор уставног права Синиша Каран истакао је да потврђивање оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића нема везе са правом и правдом, већ представља директну негацију народа, државе, суверенитета и свих елемената државности.

“До ове ситуације довео је нико други до њемачки држављанин Кристијан Шмит, лажни високи представник, који је узурпирао ту позицију и овлаштења високог представника и то самим доласком у БиХ, а да при том није испунио основни услов – нема резолуције Савјета безбједности УН о његовом именовању. О каквом је апсурду и лицемјерству ријеч говори и то да држављанима БиХ о праву и правди прича њемачки држављанин који без икаквог правног основа борави у њиховој земљи кршећи Закон о странцима, а затим и уставни поредак и одредбе Дејтонског мировног споразума”, појаснио је Каран.

Он је истакао да Кристијан Шмит код грађана Републике Српске оваквим потезима изазива само гађење и осјећај горчине.

“Кристијан Шмит је једно велико нико и ништа у БиХ. Странац који је давно требао бити протјеран из земље. Он је персона која директно руши БиХ, а при том је за то и добро плаћен. И тај који је нико и ништа хоће да створи нешто, хоће да дијели неку своју правду, да отима нашу имовину, доноси законе, тужи и суди у држави коју је сам срушио и коју све вријеме негира”, рекао је Каран у изјави за Срну.

Професор уставног права је нагласио да је Шмит класична негација свега онога што се зове држава, демократија, суверенитет и слобода, јер је неко ко има болесну амбицију да буде врховни поглавица и протектор у земљи коју руши.

“Шмит је гажење свега, он је неправо и не може постати право. Да је БиХ нормална држава Тужилаштво БиХ би против њега давно покренуло поступке по више основа, а један од њих је и тај што руши уставни систем БиХ. Знајући све прилике у БиХ посљедњих 30 година ствар је врло јасна и она је сада са Шмитом или без Шмита огољена потпуно до краја”, појаснио је Каран.

Он је указао да је јасан циљ Шмита и дијела међународне заједнице који су га убацили као кловна у БиХ да промијене Дејтонски споразум, његов Анкес четири.

“Њихова жеља је разоткривена у потпуности без имало задршке – уништити Републику Српску, њене институције, отети јој имовину и довести је до нивоа да од ње остану само уцртане линије на географској карти. Уништавајући позиције Српске, уништавају и федерално уређење БиХ као државне заједнице два равноправна ентитета с циљем стварања унитарне, грађанске земље у којој би Бошњаци имали своју државу, а остала два народа Срби и Хрвати само неку врсту козметичке улоге”, појаснио је Каран.

Овом оптужницом, рекао је Каран, правосуђе је потврдило да је марионета у рукама дијела међународне заједнице којој је циљ елиминисање руководства Републике Српске које се оштро противи и демократским средствима бори против тих злих намјера, одлучно и чврсто бранећи промјену Устава, Дејтонског устава и уставне позиције Републике Српске са свим инструментима њеног представљања.

Каран је рекао за Срну да нам остаје само да се питамо да ли је Кристијан Шмит уз помоћ дијела међународне заједнице дошао у посјету БиХ да само настави, односно заврши оно што су започели његови преци у Другом свјетском рату.

“И овог пута му можемо само поручити да су Срби увијек били на страни права и правде, али и на страни антифашиста, те да ће тако и остати”, поручио је Каран.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com