Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /латиница

Изазивају ли ове поруке мржњу? Тужилаштво БиХ анализира садржај транспарената који су истакнути у Сарајеву

Извор: Срна

Тужилаштво БиХ отворило је предмет о транспарентима са увредљивим порукама Србима, речено је Срни у Тужилаштву БиХ. Транспаренти су били истакнути у близини зграде Суда и ове правосудне установе у Сарајеву

“У вези са информацијама које су се појавиле у медијима, отворен је предмет и дат је у рад код поступајућег тужиоца, који ће се одредити о даљим активностима, те утврдити постоји ли у томе елементи кривичног дјела изазивања националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости из члана 145 а Kривичног закона БиХ”, навели су из Тужилаштва БиХ.

На транспарентима је писало “Сљедећи пут нећете морати лагати да смо вас отјерали из Сарајева и околине” и “Четници су највеће кукавице”.

Транспаренти су закачени јуче на ограду у близини Суда и Тужилаштва БиХ.

Портпарол кантоналног МУП Мерсиха Новалић рекла је да је полицијска патрола синоћ на огради приватне куће у Улици Кемала Демировића уочила транспарент, о чему су обавијестили руководиоца смјене.

– Након тога су обавили разговор са власницом куће на чијој огради се налазио транспарент, која је рекла да јој није познато ко га је поставио. Обавијештен је дежурни тужилац, која је наложила да се састави забиљешка, да транспарент буде уклоњен и да у овоме нема елемената кривичног дјела – навела је Новалићева.

Она је нагласила да је након тога власница куће у присуству полиције уклонила транспарент.

Ћосић: Увредљиве поруке – производ екстремног дјеловања политичког Сарајева

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да су транспаренти са увредљивим порукама Србима код Суда и Тужилаштва БиХ у Сарајеву производ екстремног дјеловања политичког фактора у овом граду и људи острашћених екстремном политиком према Републици Српској и њеном руководству.

Ћосић је за Срну рекао да не мисли да је то порука свих људи из Сарајева према Србима, већ оних који упориште налазе код екстрема који тако изражавају своје мишљење.

Фото: Фото Васке

– Управо такве поруке доводе до ситуације да људи не могу да прихвате реалност која се зове Републике Српска, Федерација БиХ, Брчко дистрикт. Зато екстреми у континуитету трагају за рјешењима која би умањила надлежност и укинула Српску – нагласио је Ћосић.

Он је истакао да га посебно забрињавају институције чија реаговања буду доста блага на овакве увреде, као и недостатак јавне осуде јер такве поруке подстичу лоше односе у друштву.

Ћосић је рекао да као градоначелник не би дозволио да буде ниједна увредљива порука упућена према било којем народу у БиХ, те да би у случају да се нека и појави од надлежних институција тражио да се она уклони и починиоци пронађу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com