Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Златни септембар – мјесец подршке дјеци обољелој од рака

Извор: РТРС

Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” и ове године низом активности обиљежава Златни септембар, мјесец подршке дјеци и адолесцентима обољелим од рака.

Златни септембар је глобална кампања с циљем подизања свијести о раку код дјеце и адолесцената и проблемима с којима се суочавају не само за вријеме лијечења него и у периоду након њега када треба да се врате у своје матичне средине и наставе нормалан живот.

Родитељскa кућа “Искра” 08. септембра обиљежава седам година од почетка рада, а тог дана биће одржана радионица израде здравих слаткиша у сарадњи са Зораном Глишић, оснивачем прве здраве посластичарнице у нашем граду “Здраво Заза”. Истог дана, у Источном Сарајеву на Сокоцу биће одржана подијела промотивног материјала.

Такође, поводом обиљежавања Златног септембра волонтери и младице Удружења “Искра” ће у суботу, 09. септембра 2023. у времену од 10 до 14 часова на Тргу Крајине дијелити златне тракице, промотивни материјал и балоне с циљем скретања пажње јавности на проблеме с којима се суочавају породице и дјеца обољела од рака. У вечерњим часовима у периоду од 20 часова до поноћи зграда Културни центар Бански двор и зграда Градске управе Бањалука, те Зелени мост биће освијетљени у златну боју, симболичну боју дјеце обољеле од малигних болести.

У знак подршке, грађани могу да се фотографишу поред освијетљених грађевина.

Ликовна радионица у дворишту Родитељске куће, биће одржана 16. септембра, а учесници су дјеца обољела и лијечена од малигних болести у сарадњи са ликовним умјетницима.

Током септембра планирана је и радионица едукативно информативног карактера, у којој ће учесници бити дјеца основношколског узраста и дјеца излијчена од рака Младице Републике Српске, у сарадњи са Народном универзитетском библиотеком Српске.

С обзиром на то да јавност није довољно информисана о постојању дјечјег рака, симптомима, начину лијечења, исходу и посљедицама које носе захтјевне терапије, било који вид приче о овој теми је и текако значајан.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com