Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /латиница

Завршен Сабор српског изворног народног стваралаштва

Фото: Општина Источна Илиџа

Извор: Срна

Прњаворско Српско просвјетно и културно друштво /СПKД/ “Просвјета” свеукупни је побједник 17. Сабора српског изворног народног стваралаштва, који је у Источној Илиџи у претходна три дана окупио више од 70 културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Србије и Црне Горе.
За краља и краљицу Сабора изабрани су Славиша Радовић и Рада Јањушић.

Према ријечима умјетничког руководиоца СПKД “Просвјета” из Прњавора Бранка Миличића, ова награда је доказ да Друштво ради добро, али је уједно и завјет за бољи рад у наредном периоду.

“Нисмо очекивали побједу јер се данас овдје такмичило више од 70 пјевачких, а ми смо фолклорна група”, навео је Миличић и додао да је ово друштво први пут учествовало на Сабору у Источној Илиџи.

Рада Јањушић, краљица Сабора, а уједно и предсједник Скупштине Завичајног удружења “Извор” из Добоја које окупља грађане Сарајевско-зеничке регије који су избјегли у тај град, рекла је да “Извор” годинама учествује на Сабору.

Начелник Источне Илиџе Маринко Божовић нагласио је да се оваквим манифестацијама чувају обичаји, традиција и култура српског народа, као и да Сабор не би био могућ без људи који своје знање преносе на млађе генерације.

“Без њих не бисмо могли направити ни ову, а ни остале манифестације по којима је Источна Илиџа позната”, нагласио је Божовић.

Један од учесника Сабора било је и културно-умјетничко друштво “Љубиње”, чији је предсједник Десанка Радић истакла да годинама учествују на Сабору и да су увијек лијепо дочекани.

Члан Пјевачког друштва “Грбаљ” из Црне Горе Јово Вукчевић рекао је да су се на Сабору представили пјесмом из своје општине, коју је 1930. године написао Милан Чавор.

“Он је са једног Ловћенског брда гледао лијепи Грбаљ и добио инспирацију да напише пјесму о томе, а ми смо пјевали само један дио”, изјавио је Вукчевић новинарима.

Предсједник Организационог одбора Сабора Ранко Скакавац нагласио је да традиција неће бити прекинута, те да ће Сабор бити одржан и наредне године.

Фото: Општина Источна Илиџа
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com