Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Др Бојан Пејовић о превенцији кардиоваскуларних болести

Фото: ЈЗУ Болница Србија Источно Сарајево

Извор: Филтер

Главни елементи превенције кардиоваскуларних болести су усвајање здравих животних навика које имају позитиван утицај на смањење фактора ризика за настанак и развој кардиоваскуларних болести, као што су повишен крвни притисак, масноће у крви и дијабетес, кроз редовне контроле.

Поручује ово др Бојан Пејовић, специјалиста интерне медицине – супспецијалиста кардиологије у Болници “Србија” поводом Свјетског дана срца.

Према његовим ријечима, многи људи не знају да имају висок крвни притисак, ниво шећера у крви, висок ниво холестерола у крви и нису свјесни да су под великим ризиком за обољење од кардиоваскуларних болести.

“Узроци кардиоваскуларних болести су пушење, дијабетес, висок крвни притисак, гојазност, неправилна исхрана, тјелесна неактивност, загађење ваздуха, стрес”, наглашава др Пејовић и напомиње да је од велике важности то што на већину ових узрока, односно фактора ризика за настанак кардиоваскуларних болести можемо утицати тако што ћемо их контролисати и лијечити.

„Kако бисте заштитили своје срце потребно је бринути о њему, одабрати здраве животне навике, вјежбати, здраво се хранити, смањити тјелесну тежину, контролисати крвни притисак, одлазити на редовне прегледе, престати пушити, користити савремену технологију у контроли здравља срца“, објаснио је др Пејовић.

Он је додао да је у сузбијању фактора ризика од велике помоћи и савремена технологија, бројни дигитални алати попут разних апликација помоћу којих можемо пратити властите откуцаје срца, кораке, унос течности, исхрану и друге варијабле, а уз то нас могу и мотивисати да останемо истрајни у промјени или одржавању жељених животних навика.

Свјетски дан срца обиљежава се сваке године 29. септембра са циљем подизања свијести људи широм свијета о кардиоваскуларним болестима, које су међу водећим узроцима смрти и инвалидитета.

Ове године Свјетски дан срца 29. септембар обиљежава се под слоганом „Kористи срце, упознај срце”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com