Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /латиница

Додик: Спремни смо да прогласимо независност, ако би био наметнут закон о имовини

Извор: Срна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да су званичници из Републике Српске сагласни да је Српска способна и спремна да брани свој Устав, територијални интегритет и суверенитет.

-Одбацујемо оптужнице против предсједника Републике и других као политички монтиране. Суд и Тужилаштво БиХ нису уставна категорија, него наметнути од високог представника и на њихов објективни рад се не може рачунати – рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка са представницима институција Републике Српске и српским представницима у заједничким институцијама БиХ.

Он је истакао да треба на дневни ред ставити све наметнуте законе високих представника и покушати пронаћи нови договор, те да Српска неће одустати од Дејтонског спразума.

Додик наводи да је Република Српска спремна да јединствено политички дјелује и одбрани Устав Републике Српске уз координирацију наредних потеза у складу са својим интересима.

-Потврђујемо да је питање имовине рјешено Дејтонским мировним споразумом. Одбијамо приједлог да разговарамо о имовини, као и било коју могућност да се наметне закон од стране високог представника. У том случају смо спремни прогласити независност Републике Српске – каже Додик.

Додао је и да Народна скупштина Републике Српске треба да одбаци било какву могућност да се намећу закони. Његов приједлог је и да се у буџету Републике обезбиједе приходи који би осигурали адекватне накнаде уколико радници у заједничким органима престану да раде.

– Уставни суд је у питању имовине био политички инструментализован и одбијамо такве одлуке – рекао је Додик.

Поручио је да уколико Шмит наметне закон о имовини, одржаће се сједница Народне скупштине и одмах након тога прогласити независни статус Републике Српске.

– Сагласни смо да је некорисно, политички штетно и да је непотребно да се одржавају састанци са особљем амбасада Велике Британије и САД, што укључује амбасадоре, као и са Шмитом и особљем ОХР – рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да су на састанку закључили да је безбједносна ситуација стабилна, као и да нема проблема када је у питању стање у економији и јавним финансијама. По питању формирања Апелационог суда БиХ, он је подвукао да његово сједиште може бити само у Бањалуци.

О најавама да треба претрести све законе ранијих високих представника, Додик каже да то није пријетња.

-Нисмо пријетили, нити желимо. Имаћемо само јасан политички став. Морају људи и у Сарајеву да навикну да постоји Република Српска. Нећете нам надредити ниједан орган БиХ да било шта радимо како он каже – навео је Додик.

Кристијану Шмиту поручује да му неће бити допуштено да, како каже, вршља о Републици Српској.

-Имамо мјере и те како, али нећемо их саопштити – каже Додик.

Нагласио је да је на састанку договорено да се у наредних неколико дана о донесеним закључцима обавијесте структуре Уједињених нације, ЕУ и земље пријатеље Српске.

Састанку су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, министри у Влади Српске, потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Давор Прањић, предсједавајућа Вијећа народа Српске Сребренка Голић.

Присуствовали су и замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац, министар финансија у Савјету министара Срђан Амиџић, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, потпредсједник Народне скупштине Српске Ања Љубојевић, те представници осталих институција.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com