Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Данас Воздвижење Часног крста – Kрстовдан

Фото: Храм Светог Василија Источно Сарајево

Извор: Глас Српске

Српска православна црква данас прославља Воздвижење Часног крста – Крстовдан, помен на догађај када је пронађен крст на којем је распет Исус Христос.

На Крстовдан се држи строги пост, а многи вјерници тог дана једу само хљеб и грожђе.

По народном вјеровању, ако је на Крстовдан облачно, зима ће бити богата снијегом, а ако нема падавина наредна година биће сушна.

Док за многе друге празнике који су обиљежени црвеним словом важи да не треба сређивати кућу, усисавати и радити друге сличне послове, на Крстовдан је обрнуто. На данашњи дан је добро средити кућу и тако је припремити за зиму. У супротном, вјерује се да ће вам цијеле године све “ићи наопако”.

На јесењи Крстовдан, према древним обичајима, бере се и посвећује босиљак.

Крстовдан се слави два пута годишње

Крстовдан је велики празник који се слави два пута годишње: 27. септембра – јесењи Крстовдан и 18. јануара – зимски Крстовдан.

На зимски Крстовдан, који је уочи Богојављења, 18. јануара, по предању, укрштају се вјетрови.

У цркви се тог дана крст ставља у воду и, ако се вода смрзне, очекује се долазак родне године, а ако се вода не смрзне, вјерује се да ће следећа година бити “оскудна и болешљива”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com