Вучић рекао да су страдала тројица Срба: Једина жеља Куртија је да нас уведе у сукоб са НАТО-ом

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Извор: РТС

Предсједник Србије Александар Вучић наводи у вечерашњем обраћању да је ово свакако најтежи дан за Србију од 2004. и 2008. године.

“Убиство полицајца је за осуду и нешто што ником није било потребно, понајмање српском народу”, рекао је Вучић.

Навео је да су, према информацијама које је прикупио Београд, страдала тројица Срба, а постоји бојазан да је преминула и четврта особа. Истиче да је главни кривац за све што се дешава на КиМ Аљбин Курти, те да је једина жеља Куртија да нас уведе у сукоб са НАТО-ом.

“Група Срба са КиМ ноћас поставила два камиона као барикаде у Бањској”

“Требало нам је много времена да сами испитамо шта се догодило на Косову и Метохији, шта се збивало јутрос, током преподнева и поподнева, да бисмо могли да саопштимо истину људима и припремимо терен за доношење одговарајућих одлука”, рекао је Вучић.

Предсједник Србије је рекао да је ноћас око 2.46, група Срба са Косова и Метохије, поставила два камиона као барикаде у Бањској на сјеверу Косова и Метохије.

Затим, како је навео, долази косовска полиција која покушава да уклони те барикаде, ту долази до сукоба са Србима који су барикаде поставили и у том сукобу је убијен полицајац и рањено још једно лице.

“У 8.57, административни прелази Јариње и Брњак су затворени. Пуцњаве и окршаји и даље трају. У 10.15, албанске власти саопштавају да су четири општине на северу зона антитерористичке операције”, рекао је предсједник.

Истакао је да је у Бриселу и Њујорку упозоравао да до овога може да дође.

“Мало ко је желео да чује и да слуша”, истакао је председник.

“Страдала тројица Срба, постоји бојазан да је и четврто лице страдало”

Према нашим информацијама страдала су тројица Срба са КиМ, двојица од снајперске ватре са велике удаљености,  а да није било неопходно да буду ликвидирани, двојица су тешко рањена и постоји бојазан да је и четврто лице страдало, рекао је предсједник Вучић.

Навео је да су пратили и пресретали шта је то албанска полиција радила, као и да ће показати доказе, али да се чека на превод.

“Једно лице, питање је да ли ће преживети и да ли је преживело, пошто нису хтели да му укажу помоћ”, рекао је Вучић.

“Убиство полицајца је за осуду и нешто што ником није било потребно, понајмање српском народу”

Предсједник Вучић је рекао да ни на који начин не жели да оправда убиство косовског полицајца и поручио да је то је за осуду.

“То је нешто што ником није било потребно, понајмање српском народу, у тренутку када су сви схватили да је Kурти главни организатор хаоса на KиМ. И на то нема међутим”, поручио је Вучић.

Истакао је да је говорио да су могуће ситуације попут оне у Бањској и то и у Њујорку и у Бриселу  и да је упозоравао да то може да се деси, али да нико није желео то да чује.

Додао је да су се побунили не Срби из централне Србије, како су то лагали у Приштини већ Срби са са KиМ, не желећи више да трпе Kуртијев терор.

“Од 3. новембра када је Kурти из Берлина сменио командира Ђурића за регион Север, успостављен, у складу са чланом 9. Бриселског споразума, 62 пута су користили косовску полицију против Срба, 22 ескалаторна потеза на северу Kосова, 56 етнички мотивисана напада на Србе. Било је само питање времена када ће они које полиција прогони и који се стално крећу на релацији централна Србија и KиМ да би избегли хапшење Kуртијеве полиције да учине нешто за себе и своје породице”, рекао је Вучић. 

“Црква није ни на који начин умешана”

Вучић је рекао да су они користили снајпере и гађали и приватне куће у Бањској гдје никога није било, само старци.

Вучић је навео да је дио лица дошао до манстира јер су имали двојицу младића којима су жељели да пруже помоћ и да црква није ни на који начин није умијешана.

“Онда је кренула спин револуција од јутрос и свима који су окрвавили руке против Србије 1999. пало је на памет да оптуже Србију”, рекао је Вучић.

Показао је  и фотографију на којој је “там”, а не оклопно возило жандармерије и истакао да нема везе са војском и полицијом.

“Никад нећемо признати независно Косово”

Вучић је поручио да је све ово одговарало Аљбину Куртију и онима који га подржавају, те да ће се тражити разлог да оптуже Србију док не признамо Косово. 

“Тај притисак ће се наставити. Моја најважнија порука онима који мисле да ће извршити притисак да се призна Косово – то је не само мене, него целокупан народ учврстило, и никада нећемо признати независно Косово, можете да нас побијете све, никада накарадну творену коју сте правили бомбардовањем Србије и лажима. Да ли смо спремни да увек разговарамо, да увек”, поручио је предсједник Србије.

“Одлуке ћемо доносити пажљиво и темељно и са тим одлукама изаћи пред народ на КиМ”

Вучић је рекао да је данас заседао и Савет за националну безбеност и да ће одлуке доносити пажљиво и темељно и са ти одлукама изаћи пред народ на КиМ.

Позвао је међународну заједницу да се формира ЗСО, да на сјеверу буду српски полицајци јер је то једини начин да Срби не буду протјеарни и да не буде више сукоба.

“Позивамо наш народ на мир и уздржаност и да верују у своју државу. Наше је да покушамо да сачувамо мир“, рекао је предсједник Србије.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com